Lifestyle

Bah! Déze 12 voorwerpen bevatten de meest bacteriën in je huis

voorwerpen-bacterien

Overal om ons heen zijn bacteriën, dat weten we inmiddels wel. Maar wist je ook al dat déze 12 voorwerpen in je huis de meeste bacteriën bevatten. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

1. Telefoon

Deze zagen we waarschijnlijk allemaal wel aankomen en hoort daarom ook zeker in het lijstje van voorwerpen in je huis die de meeste bacteriën bevatten. De telefoon gebruiken we bijna allemaal dagelijks, en bevat daarom ook heel veel bacteriën. Dat komt voornamelijk, omdat we onze telefoon vaak niet goed genoeg schoon maken. Het is verstandig om dat toch wel even te doen. Dat kan al door een desinfecterend doekje te gebruiken. De bacteriën zijn gelukkig niet schadelijk, maar wel ontzettend onhygiënisch. Een echte no-go is toch wel je telefoon meenemen naar de badkamer. Hoe verleidelijk het ook kan zijn, in de badkamer zitten onwijs veel ziekmakende bacteriën. Dat betekent geen filmpjes kijken meer tijdens een toilet bezoekje ;-).

2. Vaatdoekjes en sponzen

Vaatdoekjes en sponzen kunnen ook zeker niet ontbreken in dit lijstje. Ze zitten namelijk echt bomvol bacteriën. Bah! Als de doekjes en sponzen in aanraking komen met eten, kan je daar zelfs ziek van worden. De etenresten en bacteriën blijven namelijk in de doekjes zitten, wat tijdens de volgende schoonmaakbeurt weer verspreid wordt over het aanrecht. Het afspoelen met alleen water is daarom ook niet voldoende. De beste manier om sponzen schoon te maken is door ze in de vaatwasser te doen of in een bak met azijn. Een vaatdoekje daarentegen kan je beter maar een keer gebruiken na een intensieve schoonmaakbeurt. Hierdoor vergroot je namelijk de kans op voedselvergiftiging. Was het vaatdoekje op 60 graden of hoger, zodat de bacteriën helemaal verdwijnen.

3. Afstandsbediening

Als we het dan echt over bacteriële bronnen hebben in huis, dan hoort de afstandsbediening daar ook zeker bij. De bacteriën die op je hand zitten vermengen zich namelijk met de bacteriën op de afstandsbediening. Getsie! Dagelijks zit iedereen aan de afstandsbediening, allemaal kruimels en viezigheid komen erin terecht en blijven ook vaak gemakkelijk zitten. Voor een bacterie vrije afstandsbediening is het verstandig om deze vaker schoon te maken met alcohol.

4. Tandenborstel

Deze hadden we niet in het lijstje verwacht, maar ook je tandenborstel bevat enorm veel bacteriën. Dat komt omdat bacteriën veel voorkomen op vochtige plekken. Je tandenborstel ligt natuurlijk vaak in de badkamer. Al helemaal als deze in de buurt van het toilet ligt. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit in Arizona. Tijdens het doorspoelen kunnen er namelijk druppels vrijkomen en virussen en bacteriën die door de lucht gaan zweven. Het duurt twee uur voordat ze neerdalen op jouw tandenborstel. Wil je dat nu voorkomen? Doe de toiletbril naar beneden voordat je door gaat spoelen of leg je tandenborstel zo ver mogelijk van het toilet vandaan.

Lees ook:
Gadver: dit is dus hoe vaak je je tandenborstel eigenlijk moet vervangen

5. Snijplank

We gaan weer even terug naar de keuken, want ook de snijplank behoort tot de echte bacteriënbronnen. De meeste bacteriën worden nu eenmaal aangetroffen in de keuken. Het is daarom wel belangrijk om goed op te letten tijdens het bereiden van eten, je kan namelijk snel een kruisbesmetting veroorzaken, vooral als je rauw en gaar eten samen bereidt op dezelfde snijplank. Vlees moet altijd op een aparte snijplank klaargemaakt worden. Na het bereiden is het belangrijk om de snijplank goed schoon te maken met zeep en heet water. En ook moet deze goed afgedroogd worden met een schone doek, want door de vochtigheid ontstaan er nog meer bacteriën.

6. Deurknop

We weten inmiddels dat onze handen veel bacteriën bevatten. En iedere dag raken we heel veel dingen aan, waaronder de deurknoppen in ons huis. Het is daarom ook niet gek dat de deurknop ook in dit lijstje staat. Niet alleen deurknoppen, maar ook handgrepen en lichtschakelaars zijn een bron van veel bacteriën. Probeer deze daarom ook goed schoon te maken met een desinfecterend doekje.

7. Huisdieren

Ook je huisdieren zorgen voor veel bacteriën in huis. Denk hierbij aan de voederbak, deze bevat enorm veel bacteriën. Het is daarom dus ook belangrijk dat deze altijd goed wordt schoongemaakt. Helaas is de voerbak van je viervoeter niet het enige dat veel bacteriën bevat, want ook de speeltjes zijn een bron van viezigheid. Er blijven vaak etensresten en kwijl in hangen, en kan op den duur zelfs gaan stinken. Probeer deze daarom toch iets vaker in de wasmachine te doen.

8. Wasmachine

Deze had je misschien niet verwacht, maar ook de wasmachine hoort zeker in dit rijtje. Alle bacteriën uit de wasmand komen namelijk allemaal terecht in de wastrommel. En hoe voller de wasmachine is, hoe erger het wordt. Onderin de trommel ontstaat een laagje water wat een vochtige omgeving creëert en daar zijn bacteriën dol op. Het is daarom verstandig om je wasmachine één keer per maand te desinfecteren met bleekmiddel.

9. Vloerkleed

Heb je een vloerkleed of tapijt in je huis? Dan wil je dit misschien liever niet weten, maar we gaan het je toch vertellen. Bacteriën houden van dode huidcellen en daar verliezen wij mensen er nogal veel van. De voedselresten, haren van je huisdieren en dode huidcellen vormen een plaag van bacteriën in je vloerkleed. Het is daarom belangrijk voor je gezondheid om het tapijt minstens eenmaal per week stof te zuigen. Maar ook zou je tapijt minstens een keer per jaar gestoomd moeten worden. Zo verwijder je alle bacteriën waar de stofzuiger niet bijkomt.

10. Koffiezetapparaat

Ook je koffiezetapparaat is een echte bron van bacteriën. Dat komt voornamelijk door de donkere en vochtige plekken binnen in het apparaat. Het koffiezetapparaat hoort daarom ook zeker in het lijstje van de smerigste voorwerpen in huis. Het is daarom belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. De instructies voor het schoonmaken verschillen vaak per apparaat, dus de gebruikershandleiding erbij pakken is wel zo handig.

Lees ook:
Onderzoek wijst uit: koffie is heel goed voor je huid

11. Koelkastlades

Deze had je misschien niet in dit lijstje verwacht, maar hij hoort er zeker bij. Je koelkast bevat namelijk ziekteverwekkende micro-organismes. En dat gebeurt met name in de groente lade. Vaak worden hier namelijk resten van voedsel achtergelaten. Bah! Om dit probleem te verminderen, is het belangrijk om deze lades regelmatig helemaal leeg te halen en schoon te maken met warm water en een sopje. Natuurlijk moet je de lades wel weer goed droogmaken daarna, anders komen de bacteriën weer terug.

12. Boodschappen tas

En last but not least, de boodschappen tas. En dan vooral die herbruikbare die we iedere keer meenemen naar de supermarkt. Maar toch vergeten we deze vaak schoon te maken, terwijl er regelmatig voedselresten in achter zullen blijven. Het is daarom verstandig om de boodschappentas na gebruik schoon te maken. Zo kan je de volgende keer met een gerust hart boodschappen doen.