Lifestyle

Dit zijn de voordelen van een dagboek bijhouden

voordelen-dagboek

Heb jij wel eens in een dagboek geschreven of twijfel je al een tijdje om ermee te beginnen? Dan is dit het moment, want wij vertellen je de voordelen van een dagboek bijhouden.

Schrijven in een dagboek

Eigenlijk schrijf je in een dagboek brieven aan jezelf. Het is een plek waar je je gedachten, momenten, persoonlijke indrukken, ervaringen en herinneringen over het leven kwijt kan. Het is een middel tot zelfexpressie, maar het is ook een hele effectieve manier om je mentale gezondheid te verbeteren. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van schrijven in een dagboek? Wij zochten het voor je uit!

Voordelen van een dagboek

Door te schrijven in een dagboek leer je jezelf steeds beter kennen. Als je je wel eens afvraagt waarom je op een bepaalde manier reageert of waar sommige gedachten en emoties vandaan komen, helpt het bijhouden van een dagboek hierbij. Je wordt dan steeds bewuster van je gedachten en emoties.

Je kunt ervoor kiezen elke avond te schrijven of af en toe wat steekwoorden op papier te zetten voordat je gaat slapen. Door je gedachten op te schrijven en je gevoel te uiten kan dit stress verminderen. Door alles op papier te zetten kun je makkelijker dingen loslaten en pieker je minder.

Je kunt een dagboek ook gebruiken om alle positieve dingen in je leven op te schrijven. Je gaat op deze manier de dingen die goed gaan in je leven meer waarderen. En daar word je ook direct een stuk vrolijker van, dan wanneer je je altijd maar focust op de dingen die er beter kunnen.

Lees ook: 
Heb je last van intense emoties? Dan ben je waarschijnlijk één van deze sterrenbeelden

Hoe begin je?

Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat je ergens een notitieboek of een dagboek bij de hand hebt. Vooral als je nog nooit eerder een dagboek hebt bijgehouden kan het lastig zijn om te beginnen met schrijven. Je kunt starten met het noteren van dingen waar je dankbaar voor bent, beschrijf je dromen en schrijf op als iets heel erg goed gegaan is. Dit kan je helpen als opstapje.

Of je nu een paar losse woorden op papier zet of een hele lap tekst schrijft, it’s up to you! Kies een manier die voor jou fijn werkt en die goed aanvoelt. Het is wel fijn om met regelmaat te schrijven, zodat er een duidelijke volgorde ontstaat. Pak je pen en boekje er maar bij en begin met schrijven. Succes!

Must reads 👀