Health

Dit zijn 5 vervelende symptomen van te weinig water drinken

vervelende-symptomen-weinig-water-drinken

Stay hydrated! Je hoort deze uitspraak overal, maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk om genoeg water te drinken? Er zitten veel gezondheidsvoordelen aan, maar ook mentaal kan je ervan opknappen als je genoeg vloeistof binnen krijgt per dag. Dit zijn de 5 vervelendste symptomen waar je last van kan krijgen als je te weinig water drinkt.

1. Je gaat meer eten

Een van de symptomen als je de weinig water drinkt, is hangry zijn. Dit is het gevoel dat je krijgt als je honger hebt, snel geïrriteerd bent en een beetje licht in je hoofd voelt. We grijpen in zo een situatie al snel naar een lekker tussendoortje of een extra maaltijd. Toch is dit niet altijd de oplossing. De kans is groot dat je lichaam in de war is met het gevoel van dorst. Deze twee zijn lastig te onderscheiden. Ben je hangry? Drink eerst een groot glas water en kijk daarna of je nog trek hebt.

2. Slecht concentreren

Is het lastig om goed te focussen op werk en komen er weinig zinnige antwoorden naar boven als je collega’s wat vragen? Neem even een slokje water. Het klinkt misschien gek, maar je concentratie verslechterd enorm als je uitgedroogd bent. Je voelt je er futloos, moe en een beetje wazig door. Laat de koffie even staan, want dit droogt je lichaam nog meer uit.

3. Stinkende adem

Ai, een stinkende adem, iets wat we allemaal liever niet hebben. Dit is niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook de mensen om je heen. Op het moment dat we vocht verliezen merken je mond en lippen dit als eerste. Een droge mond gaat arm in arm met een slechte adem. Komt er een onaangename geur naar boven als je aan het praten bent, dan is het tijd voor een hydraterend glaasje water.

4. Last van spierkrampen

Te weinig water drinken heeft een grote fysieke invloed op je lichaam. Merk jij dat je de laatste tijd vaker kramp hebt en niet zo soepeltjes meer beweegt dan normaal? Dan is dat een signaal dat je lichaam meer water nodig heeft. Probeer elke dag minimaal twee liter water te drinken en daar zal je een heel stuk van opknappen.

5. Darm- en blaasklachten

Een iets minder smakelijke feitje is dat onze darmen en blaas minder goed meewerken als we uitgedroogd zijn. De kleur van onze ontlasting kan ons dan ook veel vertellen. Te donkere of felle plas? Dit is een duidelijk teken van te weinig vloeistof in je lichaam. Ook je spijsvertering heeft hydratatie nodig om optimaal te kunnen functioneren. Je zit natuurlijk niet te wachten op vervelende darmsymptomen of een slechte stoelgang.