Health

Ben je verslaafd aan neusspray? Zo kom je er weer vanaf

neusspray

Het klinkt voor sommigen misschien een beetje gek, maar steeds meer mensen raken verslaafd aan neusspray. En om die mensen een handje te helpen, geven wij tips hoe je hiervan kan afkicken. Als je deze tips volgt kun je binnen no time zonder neusspray!

Waarom is neusspray verslavend?

First things first! Hoe kan het dat zo’n onschuldig middeltje zo verslavend is? Dit komt door het stofje xylometazoline. Dat zorgt ervoor dat je bloedvaten krimpen, je neusslijmvlies minder opgezwollen raakt en je dus weer beter door je neus kunt ademen. Maar als je dit middeltje langer dan een week gebruikt, werkt het averechts! Je neus raakt dan namelijk weer opnieuw verstopt. Je bloedvaten raken aan dit stofje gewend, waardoor ze weer uitzetten. En dan krimpen ze pas weer zodra je de neusspray gebruikt. Op die manier raak je dus afhankelijk van de neusspray om weer goed te kunnen ademen!

Als je neusspray een paar keer gebruikt wanneer je verkouden bent, is dit natuurlijk compleet onschadelijk. Maar wanneer je er verslaafd aan raakt kan dit vervelende gevolgen hebben! KNO-arts Jolijn Brouwer vertelt aan LINDA wat er kan gebeuren. ”Wat er gebeurt bij overmatig gebruik, wisselt per persoon”, begint ze. ”Het kan in theorie dat de bloedvaten de hele tijd zijn dichtgeknepen en daardoor te weinig bloed vervoeren naar de slijmvliezen. Die kunnen afsterven en daardoor kan er een gaatje in je tussenschot van je neus ontstaan.” Oei!

Lees ook
Last van een herfstdip? Met deze tips kom je er zo weer vanaf!

Tips voor neusspray

Als jij verslaafd bent aan neusspray is het verstandig om af te kicken. Wij helpen je hierbij en hebben vijf tips op een rij gezet:

 1. In één keer stoppen
  De effectiefste, maar moeilijkste manier is ‘cold turkey’, wat betekent dat je van de één op de andere dag stopt met het gebruiken van neusspray. Hierdoor zul je waarschijnlijk wel ervaren dat je neus heel veel dichter gaat zitten, waardoor je een aantal nachten misschien slecht slaapt. Dit kan enkele weken tot een paar maanden aanhouden. Het is in het begin dus even vervelend, maar zeker de effectiefste manier.
 2. Per neusgat afbouwen
  De tweede manier die ook goed werkt is om het per neusgat af te bouwen. Op die manier spray je eerst alleen het ene neusgat en daarna alleen de andere. Hierdoor wordt de stap om uiteindelijk volledig te stoppen minder groot.
 3. Kindervariant
  Van neusspray heb je ook een kindervariant. Hier zit ongeveer half zoveel xylometazoline in, waardoor je je verslaving hiermee goed af kan bouwen. Probeer als je op deze manier wil stoppen iedere dag minder te sprayen dan je de dag ervoor deed.
 4. Zoutoplossing of mint
  Een goede vervanging van je neusspray is een neusspray op basis van opgelost zout. Dit staat altijd op de verpakking vermeld wanneer de spray een zoutoplossing is. Dat is dus belangrijk om op te letten of er geen andere actieve stoffen in de spray verwerkt zijn. Zout is een wondermiddel tegen verkoudheid en omdat je toch de ervaring hebt van een spray, is de overgang van je xylometazoline neusspray naar een zoutoplossing minder groot. Een andere oplossing is een mint spray. Deze komen ook in de vorm van mint staafjes, die ervoor zorgen dat je verstopte neus weer open springt. Misschien waard om te proberen.
 5. Huisarts
  Heb je alles geprobeerd en lukt het je gewoon echt niet om te stoppen? Dan is het verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen. Je huisarts kan je dan een neusspray voorschrijven waar geen xylometazoline inzit, die je op de lange termijn kunt gebruiken.

Must reads 👀