Health

Het is bewezen: uitslapen in het weekend is heel gezond

uitslapen-weekend-gezond

In het weekend doen we niets liever dan lekker uitslapen en de dag langzaam beginnen. En nu blijkt dus dat dat heel goed is om te doen! Wij leggen je uit waarom uitslapen in het weekend zo gezond is.

Uitslapen in het weekend

De ene persoon houdt ervan, terwijl de early birds er niet aan moeten denken: uitslapen. Hoewel wij er stiekem doordeweeks al naar uit kijken om in het weekend lekker lang in bed te blijven liggen, gaan er ook altijd de verhalen dat uitslapen niet goed voor je is. Maar uit recentelijk onderzoek blijkt iets anders: namelijk dat uitslapen juist wél goed voor je is!

Slaap inhalen

Uit onderzoek van Stockholm University blijkt dat mensen die minder dan vijf uur slapen per nacht een grotere kans hebben om op jongere leeftijd te overlijden. Dat klinkt natuurlijk super heftig, maar we hebben goed nieuws. Slaap jij in het weekend negen uur of langer? Dan ‘compenseer’ je deze vijf uur als het ware en geldt dit dus niet!

Slaapgewoontes onderzocht

De wetenschappers die dit onderzoek uitvoerden hebben de gegevens van slaapgewoontes van meer dan 43.000 mensen onder de 65 jaar ontvangen. Dertien jaar later keken deze wetenschappers naar de hoeveelheid sterfgevallen onder deze groep mensen. Zo werd er gekeken of er een link was tussen de mensen die overleden waren en hun slaapgedrag.

Natuurlijk hoeft het slaapgedrag van de deelnemers niet iets met hun dood te maken hebben: er zijn natuurlijk veel meer factoren waardoor je kan komen te overlijden. Toch wisten de wetenschappers te concluderen dat de mensen die doordeweeks minder uren sliepen, in het weekend meer sliepen.

Lees ook:
Moeite om in slaap te komen? Dit kan de reden zijn!

Vermoeid

Vind je het een beetje onlogisch klinken? Dat snappen we; je kan immers niet de opbouw van je gemiste slaapuren niet zomaar iedere week goedmaken. Maar het gaat om moeheid. Moeheid bouw je doordeweeks namelijk op en in het weekend kan je er weer vanaf komen. Dit doe je dus door lekker lang uit te slapen en lekker tot rust te komen. Het is dus niet de bedoeling dat je doordeweeks weinig gaat slapen en in het weekend veel! Het wordt aangeraden om iedere nacht zo’n 7 à 8 uur slaap te hebben.

Beeld: Gossip Girl