News

Dit gebeurt er als je vergeet uit te checken in het OV met je bankpas

uitchecken-bankpas

Het is sinds kort dat je in het openbaar vervoer kunt in- en uitchecken met je bankpas. Geen gedoe meer dus met een Ov-chipkaart die nog thuis ligt of losse kaartjes kopen. Ideaal natuurlijk! Maar wat gebeurt er als je vergeet uit te checken met je bankpas?

Uitchecken

Nee, geen zorgen! Als je vergeet uit te checken met je bankpas, dan trekken ze echt niet je hele bankrekening leeg. Zodra jij binnen zes uur alsnog uitcheckt bij NS, dan hoeft dit je niet eens geld te kosten. Dit kan bij een van de paaltjes of poortjes op het NS-station. Doe dit dan natuurlijk wel aan de uitcheckzijde.

Correctietarief

Is het je niet gelukt om binnen die zes uur nog uit te checken? Of reis je inmiddels al met een andere vervoerder? Dan rekent NS hier een correctietarief of instaptarief voor. Dit is € 20 als je een abonnement bij NS hebt. Maar voor de tram, metro of bus is dit vaak minder, rond de € 4. Dit kun je altijd terugvinden op de website van de vervoerder.

Was jouw rit goedkoper dan die € 20? Dan kun je dit, als je met een Ov-chipkaart of een andere pas van NS hebt gereisd, vanaf 24 uur na het inchecken terugvragen bij NS of op uitcheckgemist.nl. Op deze manier betaal je nooit te veel geld! Maar hoe werkt dat dan als je met een bankpas hebt ingecheckt?

Lees ook:
Je kunt nu vanaf Utrecht centraal met de trein naar Kopenhagen

Vergeten uit te checken met je betaalpas

Helaas zul je wel iets langer geduld moeten hebben als je bent vergeten uit te checken met je bankpas. Pas na zes dagen nadat het correctietarief van je bankrekening is afgeschreven, kun je bij NS melden dat je bent vergeten uit te checken. In je betaaloverzicht vind je een referentienummer, deze begint met NLOV en is 18 cijfers lang. Ook vind je daar natuurlijk hoe veel geld je hebt uitgegeven. Vul dit allemaal in op OVpay.nl en na zeven dagen krijg je het bedrag dat je te veel hebt betaald weer teruggestort op je rekening. En volgende keer niet meer vergeten uit te checken, hè ;-)!

Als je met je betaalpas reist en bent vergeten uit te checken, moet je iets langer geduld hebben. Vanaf zes dagen nadat het correctietarief van je rekening is afgeschreven, kun je de gemiste uitcheck als volgt aangeven. Ga naar je reisoverzicht op OVpay.nl. In het betaaloverzicht vind je een referentienummer. Dit nummer begint met NLOV en bestaat uit 18 cijfers. Daarnaast vind je het betaalde bedrag. Vul bij dit nummer en het bedrag het ontbrekende eindstation in. Na maximaal zeven dagen krijg je het te veel betaalde bedrag weer op je rekening gestort.

Beeld: instagram @ns_online

Must reads 👀