Films & Series

Waarom kijken we zo graag naar true crime docu’s over seriemoordenaars?

true-crime-docu-seriemoordenaars

Je hebt vast wel eens de naam Jeffrey Dahmer afgelopen tijd voorbij horen komen. En dat is helemaal niet zo gek! De nieuwe serie ‘Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story’ scoort ontzettend goed op Netflix en krijgt dan ook heel veel media-aandacht. Maar waarom gaan we toch zo goed op true crime docu’s over seriemoordenaars? 

True crime docu’s

Je krijgt een keuze voorgelegd. Of je kiest een fictieve serie over een moordenaar die elke aflevering een nieuw slachtoffer heeft. Of je kiest een serie die het waargebeurde verhaal vertelt over een moordenaar die de meest bizarre onmenselijke moorden heeft gepleegd. De meeste mensen kiezen voor het tweede. True-crime films en series scoren ontzettend goed op de streamingsdiensten zoals Netflix en Videoland, maar hoe kan het dat wij mensen hier zo graag naar kijken? Wij zochten naar de antwoorden!

Gefascineerd door het kwaad

Filmmaker Tim Koomen snapt waarom wij mensen zo goed gaan op true crime docu’s over seriemoordenaars. “Mensen vinden het gewoon heerlijk om te zien hoe een moordenaar dit allemaal heeft gepland. Mensen zijn gefascineerd door het ‘kwaad’. Als we afschuwelijke beelden zien of horen, komt dopamine vrij dat zorgt voor opwinding en spanning. Hierin zijn we op zoek naar een steeds grotere thrill”, aldus de filmmaker. Volgens hem geven waargebeurde verhalen ons de mogelijkheid om oog in oog te staan met ons meest beangstigende gevoel: de dood.

Lees ook:
Grey’s Anatomy fans opgelet! Actrice uit de serie hint op een spin-off

Donkere kant van de mens

Ook mediaspecialist Emma Curvers legt ons uit waarom we zo goed gaan op dit soort films of series. “Veel mensen hebben toch een interesse in de donkere kant van de mens”, vertelt ze tegen NOS. Via onze favoriete streamingsdiensten kunnen we naar de verschrikkelijkste dingen kijken die de wereld te bieden heeft, maar dan vanuit ons veilige huisje. Thuis zijn we veilig en kan je zonder enkel gevaar naar deze verhalen kijken of luisteren. Daarnaast krijgen we een inkijkje in de moordenaars. Welke mensen plegen dit soort moorden? Wat beweegt een moordenaar? En hoe gaan de nabestaanden hiermee om? Op al deze dringen vragen krijgen we via de true crime series onze antwoorden. Wij zijn benieuwd of jullie ook goed gaan op seriemoordenaars? Of kijk je toch liever naar een ander genre?

View post on Instagram
 

Beeld: Netflix

Must reads 👀