Lifestyle

Science says: true crime docu’s kijken is eigenlijk heel gevaarlijk

true crime docu's

Wie is er nou niet dol op een true crime docu? Wij ieder geval wel, maar het schijnt dus helemaal niet zo goed voor je te zijn. Psycholoog Thema Bryant was namelijk te gast bij de podcast van Mel Robbins en gaf haar visie op true crime en op mensen die daarvan houden.

True crime docu’s

Het voelt soms een tikkeltje verkeerd: graaien in een chipszak terwijl ondertussen de gruwelijkste moordzaken voorbij komen op je scherm. Maar toch kunnen we er ontzettend van genieten. Psycholoog Thema Bryant denkt toch wel anders over true crime docu’s. “Als jouw idee van ontspanning voor het slapen gaan is om drie afleveringen van Law & Order te kijken, zou ik je willen vragen waarom jouw manier van ontspannen is om trauma’s te bekijken. Sommigen van ons zijn in een stressvolle omgeving opgegroeid en zien dan rust en vrede als saai. Om dan alleen thuis te komen in een rustige omgeving voelt onwennig, omdat het iets is wat jou niet bekend is.”

Lees ook:
Het kijken van Disneyfilms blijkt goed te zijn voor je gezondheid

Onderzoek

Het is een visie waar Dr. Elizabeth Jeglic het mee eens is. Zij is professor bij het John Jay College of Criminal Justice en linkt ook haar eigen trauma’s aan het kijken van true crime. “Net als dat sommige mensen neigen naar een psychologiestudie om zichzelf beter te begrijpen en te helen. We hebben zoveel mensen die psychologie studeren die een geschiedenis hebben met mentale ziektes of daar nog steeds mee dealen.”

Zij stelt dan ook dat mensen die heftige dingen in het verleden hebben meegemaakt, graag naar dit soort docu’s kijken. “In diezelfde lijn denk ik dat het heel aannemelijk is dat mensen die met trauma’s te maken hebben graag true crime kijken om deze trauma’s een soort van nog een keer te ervaren, in een veilige omgeving waarin zij meer controle hebben.” Als je dol bent op true crime, raadt zij aan om ook eens naar je eigen ervaringen en gevoelens te kijken.

Beeld: Pinterest