Lifestyle

Met déze vier handige trucjes win je elke discussie

tips-discussie-winnen

Ah, niks is fijner dan een goed potje discussiëren, toch? Nou ja, dan moet je de discussie ook wel winnen. Sommige mensen hebben hier een gave voor: waar het ook over gaat, ze lijken élke discussie te kunnen winnen. Erg frustrerend voor de mensen die gelijk in tranen uitbarsten omdat ze eigenlijk niet zo goed tegen onenigheid kunnen. Voor die mensen hebben wij vier super goede tips

Pro in discussiëren

Discussies kunnen leerzaam – en ook wel een béétje grappig – zijn, maar soms kan het ook uit de hand lopen. Irritaties lopen hoog op en stemmen worden verheft. Niet nodig, althans met deze tips. Gebruik deze vier trucjes om te zorgen dat jij de discussie zal winnen en dat jullie beiden rustig blijven.

1. Voorbereiding

Vaak ontstaan discussies op het moment zelf en heb je niet echt de tijd om je voor te bereiden. Maar als je van tevoren al weet dat er een discussie zal ontstaan – bijvoorbeeld met die vervelende oom of lastige leraar/lerares – is het slim om je alvast een beetje voor te bereiden. Zo zul je meer argumenten hebben en komen ze sterker over.

2. Pauzes

Pauze, pauze, pauze. Voordat je antwoord geeft op wat diegene heeft gezegd, neem even een korte pauze en bedenk wat je nou eigenlijk écht wilt zeggen. Vaak komt je allereerste reactie voort uit emotie, wat niet de bedoeling is. Hou het bij de feiten! Wanneer je uit emotie gaat reageren loopt het sneller uit de hand.

3. Luister goed naar de ander

Het is belangrijk om goed naar de ander te luisteren om meerdere redenen. Ten eerste wil jij ook dat er naar jou geluisterd wordt, toch? Precies. Geef het dan ook toe als je weet dat de ander ergens gelijk in heeft. Nee, daarmee zal je niet de discussie verliezen, je laat daarmee gewoon zien dat je geluisterd hebt en dat jullie geen vijanden zijn. Ten tweede, als jij goed luistert naar wat de ander te zeggen heeft, kun jij ook een beter en sterker antwoord teruggeven. Als jij maar half zit te luisteren, geef je vaak ook minder sterke argumenten.

4. Onderbouwing

Naast dat je argumenten belangrijk zijn, is het ook belangrijk dat je ze kan onderbouwen. Ja, je kan dan wel zeggen dat iets is zoals het is, maar dan moet je nog wel kunnen onderbouwen waarom dat zo is! Jij gaat de ander ook niet zomaar op zijn woord geloven, toch? Daar voeren jullie die discussie om ;).

Meningsverschil is normaal

Onthoud bij elke discussie dat het normaal is dat jullie een andere mening hebben. Of het nou je partner, bestie, collega of vervelende buur is, niemand heeft overal dezelfde mening over. Laat een simpele discussie dus ook niet uitlopen tot ruzie. Wie de ruzie begint heeft automatisch al verloren ;)!

Beeld: Netflix