Lifestyle

Hoofdpijn? Dit helpt je om de kans op migraine te verkleinen

tips-tegen-migraine

Heb je na een gezellige avond stappen met vriendinnen last van hoofdpijn, wanneer je in de ochtend uit bed komt? Vaak zal het eenvoudig te verklaren zijn, door de drankjes die je nuttigde, de harde muziek en het beperkte aantal uren slaap dat je nadien had. Anders is dit, wanneer je regelmatig last hebt van migraine. Dit helpt je om de kans op migraine te verkleinen

Migraine

De vraag, hoe ontstaat migraine, valt niet geheel te beantwoorden. Al jaren wordt er onderzoek gedaan naar deze aandoening, maar vooralsnog zonder sluitend eindresultaat over het ontstaan ervan. Wel is duidelijk welke factoren de kans op migraine kunnen vergroten. Dit artikel zet ze op een rijtje! Heb je zelf regelmatig last van migraine? Probeer in dat geval rekening te houden met deze factoren.

Vergroot risico op migraine door hormonen

Vrouwen lopen een verhoogd risico op migraine, specifiek in de periode dat ze ongesteld moeten worden. Wees in deze periode extra alert op het ontstaan van klachten bij migraine. Dat valt te verklaren door de veranderingen in de hormonen binnen je lichaam. In deze periode daalt de concentratie oestrogeen. Nadat je ongesteld bent geworden, neemt deze concentratie weer toe. Niet alleen de wisselingen in de concentratie van hormonen rond het moment dat je ongesteld moet worden, speelt mee. Ook bij een zwangerschap of bijvoorbeeld de overgang is het risico op migraine groter doordat de hormoonspiegel niet stabiel is. 

Stress en weinig slaap kunnen een trigger vormen 

Er zijn meer mogelijke triggers voor het ontstaan van migraine. Zo heeft onderzoek uitgewezen dat ook gevoelens van stress en een beperkt aantal uren slaap de kans op migraineaanvallen vergroten. Stress en weinig nachtrust hebben overigens niet alleen een negatieve invloed op het risico rond het ontstaan van migraine; ook op verschillende andere vlakken is het nadelig. Zo kan stress je een verminderd zelfbeeld geven, wat in het ergste geval leidt tot het ontstaan van depressieve gevoelens. Daarbij zal je als gevolg van te weinig nachtrust steeds minder presteren en een futloos gevoel ervaren overdag. 

Zorg voor een gezond leefpatroon 

Het belangrijkste bij het verminderen van de kans op migraineaanvallen en andere lichamelijke ongemakken is wellicht het nastreven van een gezond leefpatroon. Zorg dat je gedurende de week voldoende beweegt en dat combineert met een gevarieerd eetpatroon. Zo weet je zeker dat je alle benodigde bouwstoffen binnenkrijgt. Specifiek voor dames die regelmatig last hebben van migraine loont het om de hoeveelheid koffie en alcohol die je drinkt te beperken. Het zijn middelen die de kans op een aanval vergroten.