Lifestyle

Too much information? Oversharing en hoe je dit voorkomt

oversharen

Allemaal hebben we er soms wel last van, en vaak krijgen we ook meteen spijt: het delen van té veel informatie aan de verkeerde mensen. Oversharing leidt namelijk vaak tot ongemakkelijke momenten en grote fouten... Want niet iedereen hoeft alles over jou te weten! Om een beetje te helpen met het voorkomen van oversharing, hebben we hier wat informatie over waarom dit plaatsvindt en hoe je het kan verminderen.

Waarom doe je het?

Je wordt wakker de dag na een gezellige borrel met je vrienden, en denkt terug aan de avond en alles wat je hebt gedaan. Nieuwe mensen werden aan je voorgesteld, diepe gesprekken werden gehouden. Alleen waren ze niet te diep? En waarom bleef je maar doorgaan?

De grootste vraag bij oversharing, is ‘waarom doe ik het?’. Want hoezo voel je de behoefte om alle intieme en persoonlijke details in je leven te delen met de mensen om je heen, ongevraagd? Dit oversharing komt vaak doordat je wilt dat mensen een goed beeld van je krijgen: zo raken ze later in jullie vriendschap niet opeens geschokkeerd door iets wat je doet.

Je wilt dat de mensen om je heen je precies zien zoals je bent, met al je fouten en tekortkomingen. Door het vertellen van al deze persoonlijke informatie aan anderen, geloof je dat je ervoor zorgt dat ze niet later in jullie relatie iets opmerken wat ze afstoot. Iets waardoor ze je alleen zouden laten. Verlatingsangst speelt dan ook vaak een rol in het proces van oversharing.

Oversharing of openheid

Er is een dunne lijn tussen openheid en oversharing. Want is oversharing niet eigenlijk gewoon jezelf kwetsbaar opstellen? Is oversharing, wanneer het goede intenties heeft, misschien helemaal niet ‘over’sharing? Wellicht ben je gewoon een heel gevoelig en kwetsbaar persoon…

Men denkt vaak bij het woord oversharing, aan jezelf extreem kwetsbaar en open opstellen naar de rest van de wereld. Alleen is dit niet een juiste definitie van het woord oversharing – integendeel, de correcte definitie van oversharing is wanneer je meer zegt dan gepast in een situatie of tegen een persoon. Dus het gaat niet zo zeer om de informatie die je deelt, maar de context in welke je dit doet.

Deze verbeterde definitie laat dus zien dat je niet aan het oversharen bent, als je het op de juiste momenten deelt. Dit geeft het woord een hele nieuwe dimensie, en het kan dus best zo zijn dat je eigenlijk geen last hebt van oversharing, maar dat je je gewoon kwetsbaar opstelt. En dat is niet per se slecht!

Oversharing voorkomen

Geloof jij dat je toch de verkeerde informatie deelt op ongepaste momenten, en tegen de verkeerde mensen? Dan vrezen wij dat je toch last hebt van oversharing, dit maal in de negatieve zin. Gelukkig zijn er manieren om dit te voorkomen!

Het belangrijkste bij het voorkomen van oversharing, is dat je tijdens een gesprek goed in je achterhoofd houdt met wie je praat en wat jouw relatie is met die persoon. Denk dan goed na welke informatie gepast is om te vertellen aan deze persoon! Het helpt om hiervoor duidelijke grenzen met jezelf te stellen, om zo onderwerpen en details die je echt niet moet delen met specifieke mensen ook niet gaat delen.

Vraag jezelf ook altijd af, waarom je een onderwerp wilt benoemen. Is het relevant en respectvol? Ga dan vooral je gang! Zo niet, houd het dan voor jezelf. Hoewel het natuurlijk goed is om eerlijk en open te zijn in je communicatie, moet je wel weten wanneer je te ver gaat.

Niet altijd iets negatief

Zoals hopelijk duidelijk geworden is in dit artikel, is oversharing niet meteen iets negatiefs. Het is belangrijk om open te zijn en kwetsbaar naar de belangrijke mensen om je heen, alleen moet je weten op welke momenten dit gepast is en tegen welke mensen je dit kan zeggen. Zodra dit op het verkeerde moment of tegen de verkeerde mensen gezegd wordt, kan het namelijk wél iets negatiefs zijn. Om dit te voorkomen hebben we hier een aantal tips gegeven om ervoor te zorgen dat jij alleen maar de goeie dingen zegt, op de goeie momenten!

Heb je binnenkort een date op de planning staan, en wil je er zeker van zijn dat je geen slachtoffer wordt van oversharing? Dan zijn dit 8 onderwerpen om over te praten tijdens jullie eerste date!

Beeld: Netflix/Ginny & Georgia