Beauty

Beauty alert! Met deze tips heb je nooit meer droge lippen

tips droge lippen

Heb je er ook zo'n hekel aan als je lippen droog zijn en op het punt staan om te barsten? Het fenomeen waarbij je lippen droog aanvoelen en beginnen te barsten staat bekend als 'chapped lips'. En hoewel het normaal is om af en toe droge lippen te hebben, is het toch niet zo'n fijn gevoel. Maar geen zorgen, wij hebben alle antwoorden voor je! Met een paar simpele tips zijn jouw lippen binnen no time weer zijdezacht en kissable!

Gesprongen lippen? Auw!

We hebben allemaal wel eens last van droge, pijnlijke lippen. Volgens experts zijn de meest voorkomende oorzaken van gesprongen lippen onder anderen uitdroging, blootstelling aan koud weer, het overmatig likken van je lippen, blootstelling aan de zon zonder bescherming en bepaalde medische aandoeningen, zoals vitaminegebreken of allergische reacties. Bovendien kan zelfs het ademen via je mond je lippen uitdrogen, vooral tijdens het slapen. Dit komt doordat de huid van je lippen erg kwetsbaar en dun is. Het voldoende hydrateren van je lippen is daarom erg belangrijk.

Bij droge, gesprongen lippen komen vaak een hoop symptomen kijken.  Ze voelen meestal droog en ruw aan, en soms schilferen ze. In ernstigere gevallen kunnen gesprongen lippen meerdere barsten ontwikkelen, die leiden tot veel ongemak en pijn. Als je je lippen niet goed verzorgt, kunnen ze barsten, prikken bij het eten en drinken, en soms zelfs niet stoppen met bloeden. Niet prettig dus!

Factoren die bijdragen aan gesprongen lippen

1. Uitdroging

Hydratatie speelt de grootste rol in het verzorgen van je lippen. Rook je en consumeer je (te) veel cafeïne en alcohol? Je hele lichaam raakt hierdoor ontzettend uitgedroogd. Dit zie je dus ook terug in je droge lippen.  Daarnaast is onvoldoende waterinname een andere veelvoorkomende factor die kan leiden tot uitdroging, wat zich uit in gesprongen lippen.

2. Koud weer

Extreme weersomstandigheden zoals koude, winderige en droge klimaten kunnen vocht uit je lippen trekken, waardoor ze vatbaarder worden voor barsten. Het gebruik van een luchtbevochtiger en het regelmatig aanbrengen van lippenbalsem zijn effectieve oplossingen om je lippen te beschermen tegen deze uitdrogende effecten.

3. Regelmatig dragen van matte lippenstift

Het regelmatig dragen van matte lippenstiften kan ook bijdragen aan gesprongen lippen. Door specifieke ingrediënten in matte en langhoudende lippenstiften of lipglossjes kunnen je lippen uitgedroogd raken.  Bovendien hebben matte lippenstiften vaak een langduriger formule, wat droogheid op lange termijn kan verergeren.

4. Seizoensgebonden allergieën

Seizoensgebonden allergieën, zoals de welbekende hooikoorts, leiden vaak tot neusverstopping. Het is niet gek dat je hierdoor gaat ademen door je mond, maar dit zorgt er wel voor dat de lippen kunnen uitdrogen door constante luchtstroom. Als je merkt dat je tijdens dit seizoen je lippen vaak likt om de irritatie te verzachten, onthoud dan dat speeksel snel verdampt, natuurlijke oliën verwijdert en je lippen alleen maar droger achterlaat.

Zeg maar dag tegen droge lippen!

Met deze drie tips voorkom je dat pijnlijke gevoel en ongemak van barstende lippen.

1. Scrubben

Het regelmatig scrubben van de lippen kan helpen om dode huidcellen te verwijderen en de groei van nieuwe huidcellen te stimuleren. Gebruik een milde lipscrub of een zachte tandenborstel om de lippen in cirkelvormige bewegingen te masseren.

Tip: bij Lush verkopen ze een ‘bubbelgum scrub’ die heel goed werkt tegen droge lippen en hij is ook nog eens eetbaar. Fun right?

2. Lippenbalsem

Als je klaar bent met scrubben kun je naar de volgende essentiële stap: het gebruiken van een lippenbalsem. Ondanks dat velen vaak een lippenbalsem in de tas hebben, kan het soms nog een uitdaging zijn regelmatig – niet te vaak – je lippen in te smeren. Breng voor het beste resultaat een voedende lippenbalsem of moisturizer aan die ingrediënten zoals shea butter, kokosolie of bijenwas bevat. Dit beschermt de lippen tegen verdere uitdroging. Vermijd lippenbalsems die paraffine bevatten! Deze sluiten de huid namelijk volledig af.

3. Be careful

Het is voor je hele lichaam belangrijk om gehydrateerd te blijven, door gedurende de dag genoeg water te drinken; voldoende hydratatie helpt je lippen van binnenuit te hydrateren. Het is ook raadzaam om het likken van de lippen te vermijden, omdat dit ze nog meer kan uitdrogen. Bovendien is het verstandig om de lippen te beschermen tegen weersomstandigheden door een sjaal te dragen of een lippenbalsem met SPF te gebruiken wanneer ze worden blootgesteld aan de zon.

Beeld: Mean Girls