Lifestyle

Good to know: dit is het beste tijdstip om wakker te worden in de winter

beste-tijdstip-wakker-worden

Goed nieuws voor de snoozers en early birds! Recent onderzoek heeft eindelijk onthuld wat het ideale tijdstip is om 's ochtends wakker te worden. Dus, ben jij een fanatieke snoozer of sta je liever meteen op? De wetenschap heeft gesproken, en we hebben alle details om jouw ochtendroutine te optimaliseren.

Een goede nachtrust

Zzz… dromenland, de slaap-oase waar onze vermoeide geesten zich herstellen en ons lichaam zich vernieuwt. Een goede nachtrust is als magie voor zowel lichaam als geest, en laten we eerlijk zijn, wie houdt er niet van om ‘s ochtends fris en fruitig wakker te worden? Het belang van een degelijke nachtrust reikt verder dan alleen de afwezigheid van wallen en de hele dag door gapen. Het is de resetknop voor onze biologische klok, waarbij elk uur slaap telt als een upgrade voor onze algemene gesteldheid.

Tijdens onze reis naar dromenland ondergaan we een reeks fases, waarin onze hersenen druk bezig zijn met het verwerken van informatie en onze spieren zich ontspannen. Een gebrek aan slaap kan resulteren in een futloos gevoel, een kort lontje en zelfs een vertraagd vermogen om informatie te verwerken. Daarom is het cruciaal om ‘s nachts voldoende uren te pakken! Bovendien heeft een goede nachtrust invloed op ons immuunsysteem, stemming en cognitieve functies. Toch is het zo dat veel mensen het gevoel hebben dat ze niet genoeg geslapen hebben, en al helemaal in de donkere maanden is dit een veelvoorkomend probleem.

Het effect van de zon op je nachtrust

De winterperiode, een seizoen van knusse dekens, warme chocolademelk en gezelligheid bij het haardvuur. Maar laten we het niet vergeten: ook de zon trekt zich wat vaker terug, wat invloed kan hebben op onze geliefde nachtrust. De kortere dagen en langere nachten kunnen een verandering teweegbrengen in onze biologische klok, die gevoelig is voor de hoeveelheid daglicht waaraan we worden blootgesteld.

Met minder zonuren overdag kan ons lichaam moeite hebben om het juiste ritme vast te houden. Daglicht is essentieel om onze interne klok in balans te houden en de productie van melatonine, het slaaphormoon, op het juiste moment te reguleren. Wanneer we minder daglicht krijgen, kan dit leiden tot een verstoring van ons slaap-waakritme. Daarom is het belangrijk dat je jouw morning alarm hierop aanpast.

Zo laat moet je wakker worden

In de winterperiode lijkt het soms een extra uitdaging om die warme dekens te verlaten en jezelf uit bed te slepen, vooral wanneer het buiten nog donker is. Maar hier komt het opvallende resultaat van recent onderzoek om de hoek kijken: het beste moment om wakker te worden in de winter is eigenlijk verrassend consistent met wat we instinctief zouden verwachten. De wetenschap heeft gesproken en bevestigt dat het ideaal is om op te staan precies wanneer de zon opkomt.

In deze koude maanden kan het nog moeilijker zijn om ‘s ochtends op gang te komen, maar blootstelling aan natuurlijk daglicht bij het ontwaken heeft superveel voordelen voor je natuurlijke ritme. Hoe laat je dan je wekker moet zetten, ligt volgens een onderzoek van Duette tussen 7:00 uur en 8:00 uur ‘s ochtends – op het moment dat de zon opkomt. Deze onderzoekers keken vijf jaar lang in vijf verschillende steden in het Verenigd Koninkrijk naar de tijden waarop de zon opkwam en onderging in de winter. Niet meer snoozen dus!

Beeld: instagram @zaargoedemans