Health

Moet je na het zoenen wel of niet nog een keer je tandenpoetsen?

tandenpoetsen-zoenen

Wij denken dat dit een vraag is die we onszelf allemaal wel eens hebben gesteld: moeten we na een potje zoenen onze tanden nog een keer poetsen? Iedereen heeft er waarschijnlijk een ander gevoel over, maar nu is er eindelijk een wetenschappelijk antwoord! Wat denk jij? Wel of niet je tandenpoetsen na het zoenen?

De situatie

Eigenlijk hangt het antwoord een beetje af van de situatie. Als jouw partner net iets met suiker heeft gegeten/gedronken kan het zeker zijn dat die suikers via het zoenen ook een beetje in jouw mond terecht komen. Over het algemeen is dit niet erg, maar als je na het zoenen gaat slapen kun je dan beter wél even je tandenpoetsen. ‘s Nachts maak je namelijk veel minder speeksel aan, dus krijg je meer tandplak. En tandplak veroorzaakt die vervelende gaatjes. Heeft je partner even niet zo’n frisse adem, raden we sowieso aan om even je tanden te poetsen. 😉

Mondflora

Je mondflora zijn eigenlijk alle bacteriën die je in je mond hebt en in je mond leven. Hoe vaker je met je partner zoent, hoe meer jullie mondflora op elkaar gaat lijken, dus in dat geval hoeven jullie écht niet na elke zoen tanden te poetsen. Dit is alleen niet blijvend, je moet hiervoor namelijk minstens 9 keer op een dag met je partner tongzoenen, of je moet maximaal 1,5 uur geleden nog gezoend hebben.

Lees ook:
Deze drie sterrenbeelden kunnen het beste zoenen

Is zoenen gezond?

Het is dus in principe niet nodig om je tanden te gaan poetsen na het zoenen. Integendeel, eigenlijk is tongzoenen best wel gezond. Door de uitwisseling van bacteriën geef je je immuunsysteem een boost. Ook maak je tijdens het zoenen meer speeksel aan, wat weer goed is voor je tanden en tandvlees!

Beeld: Breakfast at Tiffany's