Niks lekkerder dan sushi

Niks beter dan een avondje met je besties, eindeloos kletsen én sushi eten. Vooral als het all you can eat is, natuurlijk. Want eerlijk: we kunnen er echt geen genoeg van krijgen. Een tafel vol kleurrijke rolletjes, beetje soja erbij, wasabi als je durft, en dan die eeuwige discussie over wie de laatste mag nemen. En zeg nu zelf: het voelt ook niet alsof je iets ongezonds aan het eten bent. Rijst, vis en een beetje avocado of komkommer, hoe ongezond kan het zijn? Nou… helaas. Want ook al ziet het er clean en healthy uit, sushi is niet gezond. Sterker nog: sommige mensen krijgen zelfs extra honger na een sushi-maaltijd.

LEES OOK: Yummy! Deze sushi taco gaat helemaal viral op TikTok

Waarom krijg je honger na het eten van sushi?

Je hebt net je tiende maki op, voelt je even voldaan… en toch, een uurtje later sta je alweer in de koelkast te grazen. Veel mensen ervaren dat ze snel weer trek hebben na sushi. Dat heeft alles te maken met wat er in (en vooral niet in) sushi zit.

De rijst in sushi is bijvoorbeeld speciale, kleverige witte rijst. Die wordt niet alleen gekookt, maar ook gemengd met azijn, zout én suiker. En dat zorgt ervoor dat je bloedsuiker razendsnel stijgt, en daarna net zo snel weer daalt. Het resultaat? Een energiedip én honger.

Bovendien bestaat een sushiroll meestal voor zo’n 70 tot 75% uit rijst. De vis of groente is vaak maar een klein beetje vulling in het midden. Daardoor krijg je weinig eiwitten of vezels binnen – precies de dingen die je wél nodig hebt om je vol en tevreden te voelen.

Dit is waarom sushi – helaas – helemaal niet zo gezond is

Dus ja: sushi is niet gezond, in elk geval niet op de manier waarop wij het meestal eten. De meeste soorten bevatten veel snelle koolhydraten (de rijst dus), weinig eiwitten en amper vezels. En dat is precies de combinatie die zorgt voor honger achteraf.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle sauzen en sojasaus die je erbij eet. Veel sushi is flink zout, en dat zorgt er óók weer voor dat je lichaam sneller trek krijgt, vooral in vette of zoete dingen.

Bovendien is de portie vis in sushi vaak te klein om echt een volwaardige maaltijd te zijn. Voor een goede verzadiging heb je ongeveer een handpalm aan eiwit nodig – in sushi-termen betekent dat: héél veel zalmrolletjes.

Dus, wat nu?

Nooit meer sushi eten dan? Echt niet! Maar het is wél handig om te weten waar je een beetje op kunt letten. Kies bijvoorbeeld wat vaker voor sashimi – dat zijn plakjes pure vis zonder rijst – of bestel een misosoepje erbij. Dat helpt je om meer eiwitten binnen te krijgen, waardoor je langer vol zit. Ook een portie edamame kan net wat extra vezels toevoegen aan je maaltijd. En als je van tevoren thuis iets kleins eet dat rijk is aan eiwitten, zoals een gekookt eitje, voorkom je dat je tijdens het eten helemaal losgaat op de rijst. LEES OOK: Wait what? Uit onderzoek blijkt dat sushi-lovers vaak heel slim zijn