Lifestyle

Déze 3 tips helpen jou om beter te sparen als twintiger

geld-sparen

Sparen als twintiger is iets wat we allemaal lastig vinden, maar het is iets dat we juist op deze leeftijd moeten doen. Je zult een spaarpot opbouwen waar je in de toekomst erg blij mee bent. Maar hoe kun je dan het beste met je geld om gaan? Wij geven jou tips om beter te kunnen sparen!

Prioriteiten stellen

Sparen als twintiger is mega belangrijk. Hoewel we het lastig vinden om geld opzij te leggen, is het op deze leeftijd juist belangrijk om een spaarpot op te bouwen voor in de toekomst. Als je moet leven van een klein bedrag op je rekening, is het cruciaal om goede om keuzes te maken. Hierdoor moet je prioriteiten gaan stellen. Allereerst zal het je helpen om al je vaste uitgaven op een rijtje te zetten. Houd dit een paar maanden bij in een Excel-bestand en je ziet precies hoeveel je per maand kwijt bent. Je kunt de uitgaven ook nog onder bepaalde categorieën verdelen zoals: huur, gas/licht/water, boodschappen, kleding, persoonlijke verzorging, verzekeringen, abonnementen en vrije tijd.

Je vaste kosten zijn je huur/gas/water en licht, hier heb je (helaas) geen invloed op. Uitgaven waar je wel meer op kan letten zijn, persoonlijke verzorging, kleding en vrije tijd. Je zal hierin dus keuzes moeten maken en kijken naar wat jezelf het belangrijkste vind. Schrijf je keuzes op en wees ook eerlijk naar jezelf. Vind je je persoonlijke verzorging heel belangrijk? Kies er dan voor om niet elke week nieuwe kleding te kopen. En vind je het leuk om elk weekend uit te gaan met vrienden? Zorg er dan voor dat je minder uitgeeft aan je eigen verzorging. Als je streng bent tegen jezelf, kan deze tip slagen, anders gaat het besparen van je geld niet lukken.

Verkopen

Als je wat extra geld wil verdienen om beter te kunnen sparen, zijn Marktplaats en Vinted een goede optie! Het kost wel wat moeite, maar als je er een hele dag voor inplant, dan ben je achteraf blij met wat je ervoor terug krijgt. Zoek rustig al je kasten uit en je komt vast genoeg spullen tegen die de moeite waard zijn om te verkopen. Denk aan oude kleding, speelgoed of sneakers die je niet meer draagt. Verkoop het!

Kleine uitgaven

Ben jij ook zo makkelijk met kleine uitgaven? Haal je vaak wat eten buiten de deur? Let je op aanbiedingen in de supermarkt? Of wacht je tot kleding in de uitverkoop komt? Dit zijn simpele manieren om extra geld te besparen. Het is goed als je je bewust wordt van elke uitgave die je doet, of de uitgave nu klein of groot is. Door je broodje thuis te maken met producten die je in de aanbieding gekocht hebt, bespaar je al snel tientallen euro’s per maand. Op jaarbasis kan dit zelfs oplopen tot wel honderden euro’s! Door bewuster te gaan nadenken over elke euro die je uitgeeft, zullen je kleine uitgaven verminderen en wordt sparen weer een stukje makkelijker. Try it!

Beeld: pinterest