Health

Het is bewezen: mensen die snel wandelen leven langer

snel-wandelen-leven-langer

Krijg je vaak te horen dat je wel even wat rustiger kan wandelen en dat je vrienden het lastig vinden om je bij te benen? Dan hebben we goed nieuws voor je! Mensen die snel wandelen leven langer!

Wandelen is gezond

Even een stukje wandelen in de pauze van werk of school is natuurlijk aan iedereen aan te raden! Maar het blijkt dus nog veel beter te zijn om een stevig tempo aan te houden! Loop je soms met een vriendin die veel te snel voor je gaat, vraag dan niet meer of het wat langzamer kan, want dan wordt het tijd om even wat harder door te stappen. Snel wandelen kan er namelijk voor zorgen dat je langer leeft! Een matig-intensieve wandeling van een half uurtje per dag verkleint de kans op ziektes zoals dementie en hartproblemen. Zeker de moeite waard om even de sneakertjes uit de kast te pakken dus!

Hoger tempo

Er is onderzoek gedaan naar het wandelgedrag van zo’n 78,500 mensen en hierbij werd gebruik gemaakt van een bewegingsmeter. De gemiddelde leeftijd lag best wel hoog en de meeste deelnemers waren dan ook rond de 61 jaar oud. De deelnemers zijn wel voor 6 jaar lang (!) gevolgd en onderzocht. Dag en nacht droegen de kandidaten een zogenaamde activiy tracker, om precies te meten wat er allemaal in het lichaam gebeurd.

Uit de resultaten was af te lezen dat mensen die regelmatig een stevig tempo wandelden, wel 25% kans minder hadden op hartziektes en 30% kans minder kans op ontwikkeling van dementie. Wow! De groep werd niet alleen vergeleken met niet wandelaars, maar juist met een groep die een minder hoog tempo liepen. Snelheid maakt wel degelijk verschil en mensen die sneller wandelen, leven dus echt langer! Ga jij zo nog een blokje om?

Beeld: pinterest