Health

Zo kom je binnen no time van die vervelende kriebelhoest af

verkouden-eten-loopneus

Het is weer die tijd van het jaar waarin iedereen verkouden is. En een loopneus is nog tot daaraan toe, maar er is niets vervelender dan kriebelhoest. Heb jij hier ook altijd last van? No worries, dit is hoe je snel van kriebelhoest af kan komen!

Beschadigd afdeklaagje

Voordat we naar oplossingen gaan kijken, is het handig om eerst even te weten waar een kriebelhoest eigenlijk vandaan komt, zodat je ook weet hoe je ervan af kan komen. Kriebelhoest ontstaat doordat je luchtwegepitheel (je ‘afdeklaag’ in je keel) beschadigd is geraakt. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een verkoudheidje kan de boosdoener zijn, maar ook het inademen van sigarettenrook, een allergie of door in stoffige of droge ruimtes te zijn maakt het vaak niet beter. Hoe meer je moet hoesten, hoe meer je afdeklaag beschadigd raakt. Hierdoor moet je nog meer hoesten; je komt als het ware in een vicieuze cirkel terecht. En dat is mega irritant!

Wat moet je wél doen bij kriebelhoest?

Als eerste is het enorm belangrijk dat je huis de juiste luchtvochtigheid heeft. Dit moet rond de 40 à 60% zijn. Koop een luchtbevochtiger of zet simpelweg een bakje water op de verwarming om dit percentage te bereiken. Zorg ook dat je huis goed schoon blijft en gebruik desnoods een neusspray voor het slapen. Adem daarnaast zo veel mogelijk door je neus en drink een lekker kopje thee met honing. Drink bij voorkeur tijm thee. Deze theesoort beschermt je slijmvliezen namelijk tegen bacteriën. Ook verse gemberthee werkt heel goed tegen die irritante kriebelhoest!

Wat moet je níet doen bij kriebelhoest?

Natuurlijk zijn er ook een aantal dingen die je juist níét moet doen. Als je van je kriebelhoest af wil komen, is het niet verstandig om te roken. Ook moet je oppassen met je keel schrapen en te veel hoesten. Haal ook niet zomaar ieder middeltje van de Kruidvat in huis, hier kunnen soms ongezonde ingrediënten in zitten. Heb je nou écht zo’n last van je kriebelhoest dat niets lijkt te helpen? Overleg dan met je huisarts wat je in huis kan halen. Experimenteer dus niet zelf zomaar!