Health

Aha! Hierdoor slapen vrouwen vaak slechter tijdens de menstruatie!

menstruatie-slapen

Naast the usual buik-, rug- en hoofdpijn merken veel vrouwen vaak dat ze slechter slapen tijdens hun menstruatie. Ze kunnen geen goede nachtrust krijgen, maar wat is hiervoor de reden? Uit onderzoek is gebleken dat er een verband te vinden is tussen het slechter slapen en de menstruatieperiode. Lees snel verder over de reden waarom veel vrouwen slechter slapen tijdens hun menstruatie.

Menstruatieklachten

Veel vrouwen vinden ongesteld zijn niet bepaald een pretje. Er komen vaak veel vervelende klachten bij kijken. De meest voorkomende zijn buikpijn, hoofdpijn, rugpijn en moodswings. Dit laatste komt door alle hormonen die door ons lijf gieren tijdens de menstruatie. Maar er zijn nog veel meer dingen waar veel vrouwen last van hebben tijdens de menstruatie. Zo slapen veel vrouwen ook een stuk minder goed als ze ongesteld zijn, maar hoe kan dit eigenlijk?

Slapen tijdens menstruatie

Om achter de oorzaak van deze klacht te komen is er onderzoek gedaan. Is menstruatie inderdaad de boosdoener van de slechte nachtrust? Voor het onderzoek werd een groep vrouwen een paar dagen voor het begin van de menstruatiecyclus tot aan de periode rond de eerste dag van de menstruatie gevolgd. En wat blijkt? Vrouwen die bijna ongesteld moesten worden, werden ‘s nachts vaker wakker dan aan het begin van hun cyclus. Misschien herken jij jezelf ook wel in deze klacht. Lees dan vooral verder, want wij leggen uit hoe dit kan.

Voedingspatroon

Tijdens het onderzoek werd er ook gekeken naar het voedingspatroon van de groep vrouwen. Want het blijkt dus dat een streng dieet, waardoor je dus minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, dit probleem nog erger maakt. Want de vrouwen die gemiddeld minder calorieën binnenkregen sliepen over het algemeen slechter dan vrouwen die gemiddeld meer calorieën binnenkregen (rond de aanbevolen hoeveelheid per dag).

Lees ook:
Aha! Dit is waarom je de tweede dag na het sporten de meeste spierpijn hebt

Menstruatie cravings

Heb jij ook altijd last van cravings tijdens je menstruatie? Dat heeft hier ook mee te maken. Het staat allemaal in verband met elkaar. Tijdens je menstruatie heb je last van allerlei hormoonwisselingen. Dit kost je lichaam veel energie en om dit weer aan te vullen moet je dus ook extra eten! Ga dan liever wel voor vezelrijke koolhydraten zoals havermout of zalm, en niet voor die hele reep chocola ;). De conclusie van het onderzoek is dat vrouwen tijdens hun menstruatie heel veel energie verbruiken. Hierdoor kan het zo zijn dat je normale eetpatroon niet genoeg calorieën en je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Als we even teruglezen konden we concluderen dat er een verband is tussen je voedingspatroon en je slaapritme. Vrouwen die gemiddeld minder calorieën binnenkregen sliepen slechter. De oorzaak dat jij slecht slaapt kan dus liggen bij je calorie-inname. De oplossing is best simpel en ook nog is lekker. Heb jij tijdens de menstruatie last van een verstoorde nachtrust? Probeer dan net iets meer te eten dan normaal. Wanneer dit nog steeds niet werkt, raden we aan een halfuurtje tot een uur eerder naar bed te gaan. Zo krijg je evengoed je rust, ook al slaap je niet.

Beeld: Pinterest