Health

Dit is alles wat je wil weten over zonnebanken

zonnebank-slecht

Voor velen is de zonnebank dé oplossing om het zomerse kleurtje te behouden. Hoewel we weten dat onbeschermd de zon in gaan heel erg slecht voor ons is, lijkt het maar niet tot ons door te dringen dat de zonnebank echt niet OK is. Dit is namelijk hoe slecht de zonnebank écht voor je is!

1. Te vaak en te lang

De zonnebank is heel slecht voor je huid, omdat de meeste mensen veel te lang in het bruiningstoestel liggen. Door er langer onder te liggen krijg je sneller dat gewenste resultaat. Vaker naar de zonnestudio gaan is echter ook niet de oplossing. Dermatologen geven namelijk aan dat je sowieso niet vaker dan één keer per maand onder de zonnebank moet gaan. Bij de zonnestudio’s wordt je daarentegen vertelt dat je makkelijk eens in de twee weken langs kunt komen, maar dat is absoluut niet waar!

2. Huidkanker

We weten dat de zon onze huid kan beschadigen waardoor de kans op huidkanker wordt vergroot. Maar geldt dat ook voor de zonnebank? Volgens Marsja Meijer van het KWF kan je het ‘zonlicht’ van de zonnebank vergelijken met de hoogste zonkracht in Nederland. De kans dat je huid verbrandt onder het bruiningstoestel is heel groot, omdat je in een korte periode veel UV-licht (UV-A en UV-B) opdoet. Om deze reden mogen kinderen onder de achttien jaar in principe niet eens onder de zonnebank, omdat hun onvolgroeide huid schade op kan lopen. Oei!

3. Geen vitamine D

De zon kan ook goed voor ons zijn. Zo zorgt het voor vitamine D. Deze vitamine draagt onder andere bij aan een betere weerstand. In de winter krijgen we minder snel vitamine D binnen, omdat de zon minder hard straalt. Volgens dermatoloog Jorrit Terra van het Universitair Medisch Centrum Groningen is het een fabel dat je onder de zonnebank extra vitamine D opneemt. De zonnebank heeft namelijk niet dezelfde voordelen als de zon. “Elke dag een kwartier onbeschermd buiten zijn is voldoende om een gezond vitamine D-gehalte te hebben. De zon hoeft daar niet eens voor te schijnen,” stelt Terra.

Lees ook:
Dit zijn de 8 beste manieren op puisten te verwijderen

4. Rimpels

De zon en de zonnebank drogen onze huid ook uit. Volgens onderzoek wordt het vocht in de huid door de stralingen verdampt. De kwaliteit van onze huid gaat achteruit en de rekbaarheid wordt aanzienlijk minder van onder de zonnebank gaan. Hierdoor krijg je sneller rimpels en kan je huid er zelfs leerachtig uit gaan zien. Je lijkt ouder dan je bent, en dat wil je natuurlijk echt niet! Je kan het vergelijken met rozijnen en druiven, dezelfde vrucht maar de een is uitgedroogd en de ander niet.

Beeld: pinterest