Films & Series

Slachtofferhulp Nederland wil dat Netflix The Jeffrey Dahmer Story verwijdert

slachtofferhulp-jeffrey-dahmer

Als het aan Slachtofferhulp Nederland ligt dan was de Netflix-serie The Jeffrey Dahmer Story nooit op de streamingdienst verschenen. Ze willen dan ook dat het per direct offline wordt gehaald.

Slachtofferhulp Nederland

Rosa Jansen, voorzitter van Slachtofferhulp Nederland, heeft bevestigd dat de organisatie wil dat de serie per direct van Netflix wordt gehaald. Ze hebben meerdere klachten binnengekregen van mensen die het er niet mee eens zijn hoe sommige slachtoffers van Jeffrey Dahmer worden afgebeeld. Slachtofferhulp gaat deze kwestie ook nog neerleggen bij internationale organisatie Victim Support Europe.

Effect op slachtoffers

Jansen vertelt waarom deze serie in de weg staat voor het proces van de slachtoffers. “Ons doel is om slachtoffers te helpen om na een vreselijke gebeurtenis weer de regie te nemen over hun leven”, legt de voorzitter uit. “Door een Netflix-serie als Dahmer wordt die regie ze weer uit handen geslagen.”

Rosa Jansen geeft aan verder géén bezwaar te hebben tegen true-crime series, maar wel op de manier hoe er in The Jeffrey Dahmer Story is omgegaan met de feiten. “Maar in deze serie lopen fictie en waargebeurde feiten te zeer door elkaar heen. Deze serie is wat ons betreft een grens over gegaan. Wij zien wat voor effect dat op slachtoffers en nabestaanden heeft.”

Lees ook:
Waarom kijken we zo graag naar true crime docu’s over seriemoordenaars?

Netflix

Netflix heeft nog geen reactie gegeven op het verzoek van Slachtofferhulp Nederland. Voorzitter Rosa Jansen snapt wel dat de kans erg klein is dat de streamingdienst hierop ingaat. “Maar we wilden in elk geval een helder signaal afgeven, zodat de kijkers zelf kunnen beslissen of ze aan deze exploitatie mee willen doen.” Het is tenslotte wel de meest bekeken Netflix-serie van dit moment.

Voordat Slachtofferhulp van zich had laten horen, was er al meer kritiek op de serie. Er was ophef over het ‘LHBTI’ label dat de Dahmer serie had gekregen. Dit betekent dat veel queers deze serie als kijktip hebben gekregen. Dat is niet echt een match natuurlijk! Netflix heeft dit label inmiddels verwijderd, de labels die er nu staan zijn: psychologisch, horror, oude misdaden en duister. Dit klopt wel!

Beeld: Netflix

Must reads 👀