Health

Slaapproblemen? Dit zijn 5 tips om minder te piekeren in bed

tips-piekeren-bed

We weten allemaal hoe belangrijk het is om een goede nachtrust te krijgen. Helaas is het niet altijd even makkelijk om in slaap te komen. Vaak houden onze gedachtes ons wakker en dit kan soms wel oplopen tot urenlang rollen in bed. Wij hebben nu vijf goede tips gevonden om minder te piekeren in bed.

1. Rustgevende omgeving

Clear space, clear mind. Ken je die uitspraak? Hoe cliché het ook klinkt, het werkt echt! Ruim je kamer dus regelmatig goed op en probeer werk of school gerelateerde dingen niet in de slaapkamer te bewaren. Je kamer moet een oase aan rust zijn en geen rommelige berg aan stress. Haal een goed matras en fijne kussens in huis, dan slaap je als een roosje. Met al deze tips zal jij vast minder gaan piekeren in bed!

2. Schermtijd

Nog even één aflevering kijken van je favoriete serie of eindeloos scrollen op TikTok. We leven nu eenmaal in een digitale wereld, maar het moet ons slaapritme niet gaan beïnvloeden. Het felle blauwe licht van je smartphone, laptop of tablet verstoort je slaap en stimuleren je gedachten. Hierdoor kan je raar gaan dromen of moeilijk in slaap komen. Leg je apparaten niet te dicht bij je bed en zet deze een uur voordat je wil gaan slapen uit. Ga even een boekje lezen of journalen. Dit werkt kalmerend.

3. Ontspanningstechnieken

Mediteren, yoga, spierontspanning of ademhalingsoefeningen. Allemaal ontspanningstechnieken die ervoor zorgen dat jij met een leeg hoofd kan gaan slapen. Daarnaast helpt het ook nog tegen stress en kan het je gedachten kalmeren. Probeer het een en ander uit en vind de techniek die het beste bij jou past. Neem hier echt even de tijd voor (voor het slapengaan) en geef jezelf eraan over.

4. Bedtijdroutine

Een bedtijdroutine is een van de beste tips die we je kunnen meegeven als je niet meer wil piekeren in bed. Denk terug aan vroeger, je moest douchen, tandenpoetsen en je ouders stopte je in bed. Heerlijk! Je had altijd een vast schema en je wist welke stap er aan kwam. Maak ook zo een schemaatje voor jezelf. Zo train jij je lichaam om op een bepaald tijdstip te gaan slapen (én weer wakker word). Het zal aan het begin nog wat energie kosten, maar na een aantal dagen gaat dit vanzelf. Probeer het uit!

Lees ook:
Science says: slapen met sokken zorgt voor een betere nachtrust\

5. Schrijf je zorgen op

Zoals we al eerder schreven is ‘journaling’ een goede hobby om vóór het slapengaan te doen. Schrijf op wat je die dag hebt gedaan of neem even de tijd om je frustraties van je af te schrijven. Maak je hoofd leeg en schrijf, doodle en teken er op los. Wat zit je dwars? Of waar kijk je juist naar uit voor de volgende dag? Door zulke vragen te beantwoorden op papier help je je geest bevrijden van negatieve gedachten en gevoelens.

Beeld: instagram @matildadwerf

Must reads 👀