Health

Oei! Volgens de fysio is déze slaaphouding slecht voor je lichaam

slaaphouding-slecht-voor-je-lichaam

Een goede nachtrust is één van de belangrijkste dingen voor een gezonde levensstijl. Dus de manier waarop je slaapt – je slaaphouding – is ook onwijs belangrijk. Slaap jij in déze positie? Dan heeft jouw fysiotherapeut waarschijnlijk slecht nieuws voor je.

Déze slaaphouding is slecht voor je lichaam

Iedereen slaapt op een andere manier. De één slaapt als een roosje wanneer diegene op zijn rug ligt, terwijl de ander op zijn buik moet liggen voor een comfortabele slaaphouding. Ben jij die laatste? Dan hebben we helaas slecht nieuws voor je. Volgens fysiotherapeute Steffie Schoenmaker is deze slaaphouding namelijk heel slecht voor je lichaam.

‘Onnatuurlijke houding’

Op je buik slapen is slecht voor je lichaam, omdat dit volgens Steffie een onnatuurlijke houding voor je hele rug is. “Wanneer je op je buik slaapt, staat er veel meer spanning op je spieren en gewrichten. Het zorgt ervoor dat de natuurlijke curve van je ruggengraat inzakt, wat kan zorgen voor pijn in je onderrug”, legt ze uit. Met nek- en rugpijn tot gevolg. Maar ben jij een buikslaper én heb je graag een kussen onder je lichaam? Dan hebben we nog meer slecht nieuws voor je. Dit is namelijk al helemaal slecht voor je lichaam! Hierdoor komt er nog meer spanning op je nek te staan, wat tot nog meer nekklachten kan leiden. Maar dit is nog niet alles…

Slaapproblemen

Een keertje met een stijve nek of rugpijn wakker worden is natuurlijk niet het einde van de wereld. Maar dit wordt een ander verhaal wanneer je hier slaapproblemen door krijgt. Het kan namelijk zijn dat je, door op je buik te slapen, last krijgt van aanhoudende nek- en rugklachten. Dit gaat vervolgens weer ten koste van de slaapkwaliteit én kwantiteit. Goed slapen is essentieel voor een gezonde levensstijl. Zo is een goede nachtrust belangrijk voor een sterk immuunsysteem en voor mentale stabiliteit. Ook raak je minder snel geïrriteerd of afgeleid wanneer je goed hebt geslapen.

Lees ook:
Déze 3 sterrenbeelden kunnen het beste tegen te weinig slaap

Gouden tip voor buikslapers

Het kan natuurlijk zijn dat, hoe slecht deze slaaphouding ook voor je lichaam is, je niet op een andere manier in slaap kan vallen. In dat geval is het verstandig om een zacht matras aan te schaffen. Op die manier zakt je onderrug naar beneden, waardoor je een stuk minder lekker ligt. Zo zal je eerder in een andere positie gaan liggen.

Beeld: Pexels