Girlscene tipt: dit is de juiste skincare tijdens het zonnen

Het is zomer en dus weer tijd om in de zon te liggen. Maar als je een lekker kleurtje wil krijgen en niet wil verbranden, moet je je huid tijdens het zonnen goed beschermen. Daarvoor bestaan heel veel soorten zonnebrandcrème, zonnebrandolie, zonnebrandspray en zonnebrandmelk. Waarom zijn die eigenlijk nodig en wat zijn de laatste trends?
Uit welke straling bestaat zonlicht?
Zonlicht bestaat uit zichtbaar licht, infraroodlicht en ultraviolet licht. Het infraroodlicht is verantwoordelijk voor de zonnewarmte die we voelen. Afhankelijk van de atmosferische omstandigheden zorgt het ervoor dat we in Nederland soms extreem hoge temperaturen bereiken. Het ultraviolette (uv-)licht is de reden dat je huid verbrandt.
Het licht van de zon is opgebouwd uit meerdere soorten uv-straling. Het grootste deel daarvan is uv-A-licht, maar de verbranding van de huid komt door uv-B-straling. En hoewel die dus maar een klein deel uitmaken van het uv-licht, is goede uv-B-bescherming van groot belang. Uit een in zeven landen uitgevoerd onderzoek blijkt dat tijdens het zonnen lang niet iedereen de juiste beschermingsmaatregelen neemt.
Hoe gevaarlijk is uv-straling?
Bescherming tijdens het zonnen is noodzakelijk, maar uv-licht is niet alleen maar slecht. Het bevordert onder andere de aanmaak van vitamine D. Uv-straling wordt vooral gevaarlijk bij langdurige en onbeschermde blootstelling aan de zon. Naast verbranding, kunnen door uv-B-straling bijvoorbeeld huidaandoeningen ontstaan. Uv-A-straling is nog een stukje gevaarlijker en zorgt er bovendien voor dat je huid sneller veroudert.
Om je huid tegen uv-licht te beschermen, moet je je tijdens het zonnen minstens elke twee uur insmeren. En wist je trouwens dat je niet alleen verbrandt op zonnige dagen? Uv-straling komt namelijk ook door bewolking heen. Het duurt alleen langer voordat je verbrandt.
Waar moet je op letten bij zonnebrandcrème?
Wanneer je in je bikini of tankini gaat zonnen, moet je je onbedekte huid dus goed insmeren. Maar met zoveel soorten en merken zonnebrandcrème is een beetje hulp bij het kiezen altijd welkom. Handig om te weten, is dat het niet veel uitmaakt welk merk je gebruikt. Het belangrijkste is de Sun Protection Factor of SPF.
De SPF van zonnebrandproducten kan uiteenlopen van factor 2 tot factor 50+. Aanbevolen wordt om een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 30 te kiezen. De SPF geeft meestal alleen de beschermingsfactor tegen uv-B-straling aan. Om beschermd te zijn tegen ander schadelijk uv-licht, kies je het beste voor een zonnebrandcrème die ook uv-A-straling tegenhoudt. Bij zonnecrèmes die dat doen, staat op de verpakking een cirkeltje met daarin ‘UVA’.
Zonnebrandcrème-trends
Een hoge SPF en dubbele uv-bescherming worden steeds belangrijker op het gebied van zonnebrandproducten. Andere ontwikkelingen zijn:
- Minerale filters
Veel zonnebrandcrèmes gebruiken tegenwoordig minerale filters. Mineralen als titaniumdioxide en zinkoxide blijven op de huid zitten en weerkaatsen een deel van de uv-straling. - Natuurlijke basis
Zonnebrandproducten op natuurlijke basis winnen aan populariteit. In plaats van chemische ingrediënten is hierin bijvoorbeeld frambozenzaadolie verwerkt. Dit zit ook nog eens vol stoffen die goed zijn voor je huid. - Ecologisch verantwoorde ingrediënten
Een bijkomende reden om een zonnebrandcrème zonder of met weinig chemicaliën te gebruiken, is dat het minder schadelijk is voor het milieu.
Skincare tijdens het zonnen
Zonnebrandcrème zorgt ervoor dat je goed beschermd bent, of je nu thuis blijft of op vakantie gaat naar het buitenland. Kies de juiste beschermingsfactor voor jouw huid, smeer je regelmatig in, en geniet van de zomerzon. Lees ook: Waarom 28% van de Nederlanders vorig jaar koos voor géén vakantie