Lifestyle

Dit is het meest voorkomende salaris in Nederland op dit moment

meest-voorkomende-salaris

Het is vaak nog een beetje een taboe om te delen wat je nou echt verdient, maar stiekem zijn we allemaal benieuwd naar elkaars salaris. Daarom zochten we uit wat in Nederland het meest voorkomende salaris is in 2022. 

Modaal inkomen Nederland

Wij hebben voor je uitgezocht wat het meest voorkomende salaris is in Nederland in 2022. Dit wordt ook wel het modaal inkomen genoemd. Het Centraal Plan Bureau (CPB) doet hier elk jaar onderzoek naar. Uit cijfers van het CPB blijkt dat het modaal inkomen van Nederland in 2022, 38.000 euro bruto is. Dat is maandelijks een bruto salaris van 3.167 euro! Netto is dat dus zo’n 2.500 euro per maand. Iemand met een modaal inkomen krijgt dus maandelijks dit bedrag bijgeschreven op zijn of haar rekening. Niet slecht, toch? Dit is inclusief vakantiegeld. Mocht jouw vakantiegeld één keer per jaar uitgedeeld worden, en niet standaard in je maandelijkse salaris dan is het bedrag anders. Exclusief vakantiegeld ligt het modaal inkomen in 2022 dan op 2.932 euro bruto, dat is 2.369 euro netto per maand.

Lees ook:
Met déze handige tips kan je makkelijk veel geld besparen

Inkomen in Nederland stijgt

Het Centraal Plan Bureau maakt ieder jaar het modaal inkomen in Nederland bekend. Het goede nieuws is dat het salaris van dit jaar (38.000), hoger is dan het bedrag vorig jaar (36.500 euro bruto). Helaas betekent dit niet dat we meer geld hebben, want het leven is door de inflatie duurder geworden. Je bent dus helaas ook meer geld kwijt. Bekijk het positief, het is niet alsof de prijzen stijgen en het modaal inkomen hetzelfde blijft. Of nog erger, daalt. Zo krijgen wij iets meer geld, waardoor de stijgende prijzen in de supermarkt minder pijnlijk zijn voor onze portemonnee’s en spaarrekeningen.