Love

Science says: relaties met een groot leeftijdsverschil worden steeds populairder

relaties-groot-leeftijdsverschil

Iedereen heeft er een andere mening over: leeftijdsverschil binnen een relatie. De een vindt dat het wel moet kunnen, terwijl de ander er fel op tegen is. Toch blijkt uit recent onderzoek dat relaties met een groot leeftijdsverschil steeds populairder worden!

Groot leeftijdsverschil in relaties

Vroeger was het echt not done om een veel ouder iemand te daten. Er lagen veel stereotypes op de mensen die dit wel deden; denk bijvoorbeeld aan dat de jongere partner een gold digger is. Dit stereotype heerst natuurlijk nog steeds wel een klein beetje, maar minder dan vroeger. Destijds was er ook nog een trucje om uit te rekenen of iemand nog oud genoeg voor jou was. Dit deed je door iemands leeftijd door twee te delen en daar zeven jaar bij op te tellen. Dus stel, je bent 40, dan mag je iemand van minimaal 27 daten.

Tegenwoordig houden we ons daar natuurlijk niet meer zo sterk aan vast, maar er hangt nog steeds ietwat een taboe op een groot leeftijdsverschil binnen relaties. Toch schijnt dit steeds normaler te worden! Kijk bijvoorbeeld naar de bekende celebrity-koppels. Leonardo DiCaprio, die niemand onder de 25 lijkt te daten. Of Blake Lively en Ryan Reynolds, wie 22 en 33 waren toen ze elkaar ontmoetten. Iedereen heeft hier een andere mening over, maar uit onderzoek blijkt dat dit steeds meer voorkomt.

Het onderzoek

Match’ singles in America heeft in 2022 onderzoek gedaan naar een leeftijdsverschil binnen relaties. En de resultaten waren nogal verrassend! De onderzoeksvraag was namelijk of singles nu vaker een relatie met een groot leeftijdsverschil hebben dan tien jaar geleden. In 2012 gaf slechts 19% van de singles aan dat zij wel eens een relatie hebben gehad met iemand die tien jaar ouder was dan zijzelf waren. In 2022 is dit getal gestegen naar 30%!

Naar de cijfers andersom hebben ze ook gekeken. In 2012 gaf namelijk 21% van de deelnemers aan dat ze wel eens een relatie hebben gehad met partners die tien jaar jonger waren dan zijzelf. Vorig jaar, in 2022, is dit getal gestegen naar 29%. De eerste categorie is dus het hardst gestegen, maar allebei zijn prominente veranderingen.

Is dit een probleem?

Een groot leeftijdsverschil in relaties lijkt dus steeds vaker voor te komen. Iedereen heeft hier natuurlijk een andere mening over. De een vindt misschien dat leeftijd maar een getal is en dat het gaat om hoe iemands persoonlijkheid is. De ander vindt het maar een viezig idee en vindt dat je in je eigen leeftijdscategorie moet blijven.

Natuurlijk is het sowieso afhankelijk van de situatie. Een groot leeftijdsverschil waar een minderjarige bij betrokken is, is natuurlijk nooit oké. In dat geval is het grooming en dat kan natuurlijk niet. Maar zolang het een veilige relatie is tussen twee volwassenen, is er natuurlijk in principe niks aan de hand. Toch zal het voor sommige mensen altijd een ongemakkelijk idee blijven, wat natuurlijk ook wel logisch is. Maar goed, zolang beide partijen volwassen en instemmend zijn, heeft niemand er verder wat over te zeggen. Doe vooral wat jou gelukkig maakt!