Beauty

Om deze redenen hebben we meer haaruitval in het najaar

redenen-haaruitval-najaar

Waar bij dieren juist het haar uitvalt wanneer het warmer wordt, gebeurt het bij ons wanneer de temperaturen dalen. Dit is niks om je zorgen over te maken, maar we leggen je graag uit hoe het zit. Als je goed voor je haar zorgt, kan je de haaruitval zelfs een beetje tegengaan.

Haaruitval in het najaar

Haaruitval (met mate) is volkomen normaal. Als je hier normaal gesproken geen last van hebt en nu ineens een grote pluk haar in je hand hebt, snappen wij dat het even schrikken is. Toch is er niks om je zorgen over te maken, want dit overkomt ons allemaal wel eens. Vooral in het najaar merken veel vrouwen dat je meer haaruitval hebt dan in de andere seizoen van het jaar. Dit heeft alles te maken met de fase waarin jou haar op dit moment zit.

De levenscyclus van je haar kent twee verschillende fases. De leef- en rust-fase. Zoals je aan de naam misschien al kunt horen, groeit je haar met grote stappen tijdens de leef-fase. Dit gaat zo maanden tot soms jaren door. Totdat je haar in een rust-fase terecht komt, die ongeveer twee tot vier maanden duurt. In deze periode maakt je hoofdhuid nieuwe wortels aan en wordt er plek gemaakt voor nieuwe haren. Maar tussen deze twee fases in, vallen je haren uit. Vaak heb je dit niet eens door, maar wanneer het najaar aanbreekt kan dit wat meer zijn dan je gewend bent. De koudere temperaturen en de lage uv-straling laten je haren sneller en meer uitvallen.

Ga dus niet direct de dokter bellen als je een keer wakker wordt met een plukje haar op je kussen. Geen reden voor paniek, want de meerderheid van de vrouwen heeft nu eenmaal meer haaruitval in het najaar. Deze periode van meer haarverlies kan duren tussen de één en drie maanden. Dit is bij iedereen anders en je zult er (gelukkig) niet te veel van merken. Wij begrijpen wel dat je dit proces zoveel mogelijk wil tegenhouden, en dat kan!

Wat kan je hier tegen doen?

Voordat we je een aantal tips meegeven, is het goed om te onthouden dat haaruitval bij ‘de natuur’ hoort en de haaruitval periode dus niet volledig kunt tegengaan. Maar om dit zo min mogelijk te houden, is het voornamelijk belangrijk om je hoofdhuid goed te verzorgen. Breng de conditie van je hoofdhuid naar een hoger level aan de hand van scalp shampoo. Masseer dit rustig en stevig in en spoel het daarna zorgvuldig weer uit.

Om de kwaliteit van je haar en hoofdhuid optimaal te krijgen, kan je al in de zomer beginnen met het verzorgen hiervan. Van fijne en voedende maskers tot aan het slikken van supplementen zoals zink om haaruitval te verminderen.