Health

5 redenen waarom je zweet soms meer stinkt dan normaal

zweetplekken-tips

Zweten, het is een natuurlijk iets en iedereen doet het. Toch is het vervelend als je jezelf begint te ruiken en al helemaal als andere dit ook gaan opvallen. Vaak gebeurt dit precies op de momenten dat je het absoluut niet wil; eerste date of een belangrijke sollicitatie. Gelukkig is hier een duidelijke verklaring voor. Dit zijn de vijf redenen waarom zweet soms meer stinkt, dan normaal.

1. Hormonen

Wanneer onze hormonen op hol slaan, is er een grote kans dat het zweet je uitbreekt. Binnen enkele seconde begin je jezelf al te ruiken en dit is vaak geen pretje! Een van de redenen dat dit zweet meer stinkt dan ‘normaal’ zweet heeft met je klieren te maken. Als je hormonen ervoor zorgen dat je het warm krijgt, komt dit zweet niet uit je normale zweetklieren. Hormoonzweet is vaak dikker en bevat meer vetzuren, waardoor je het dus meer gaat ruiken. Ieh!

2. Eiwitten

Je lichaam is heel de dag bezig om vetten en glucose te verbranden, maar wanneer deze op zijn, switcht je lichaam over op het verbranden van eiwitten. De eiwitten die in je lichaam verbrand worden, zorgen voor een hele vervelende geur. Het vies ruikende stofje ammoniak komt omhoog en dit is te vergelijken met de geur van kattenurine. Klinkt niet heel fris, toch?! Wanneer je merkt dat dit luchtje voorbij komt, is het slim om even langs de dokter te gaan. Een tekort aan vet of glucose gaat vaak gepaard met ziekten. Better safe, than sorry!

3. Stress

Het zweet staat op je rug wanneer je een belangrijke presentatie moet geven, of je handjes worden klam onderweg naar een eerste date met je crush. Pff, als de stress nog niet erg genoeg was, ga je er ook nog eens vies van ruiken. Maar waarom zweten we eigenlijk zoveel tijdens stressvolle situaties? Nou, wanneer je spanning ervaart, gaat je hart sneller kloppen en vernauwen je bloedvaten. Dit zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur gaat stijgen en je gaat zweten om deze weer te laten zakken. Daarnaast zorgt angst ook nog eens dat het stofje adrenaline vrijkomt, waardoor je zweet extra sterk ruikt.

4. Verschillende deodorant

Nog een van de redenen dat je zweet soms meer stinkt dan normaal, is je deodorant. Wanneer je na jarenlang hetzelfde merk deo, ineens veranderd naar een ander flesje, dan kan je lichaam daar anders op reageren. De bacteriën op je huid moeten wennen aan de nieuwe formule en dit zorgt ervoor dat je zweet anders ruikt. Normaal gesproken verdwijnt dit vervelende luchtje al snel weer, zo niet, is het misschien handig om je oude, vertrouwde deodorant er weer bij te pakken.

Lees ook:
Met déze handige tips voorkom je die vervelende zweetplekken!

5. Eten en medicijnen

Alles wat in je lichaam gaat, moet er op een bepaalde manier ook uit. En nee, we hebben het nu niet over het bezoek aan het kleinste kamertje. Als je pittige curry op hebt of ander voedsel met een sterke geur, dan ga je dit vroeg of laat bij jezelf ook ruiken. Kruidige gerechten zorgen voor onaangename luchtjes, hoe lekker het eten zelf ook is 😉 Ook door koffie of te veel suiker raakt je lichaam uit balans en ontstaan er vervelende geuren. Wil je hier iets aan doen? Probeer je dieet iets aan te passen.