Lifestyle

Wil je weten! De plek in je gezin zegt blijkbaar veel over jou persoonlijkheid

plek-in-gezin

Als oudste kind voel jij je vaak vast verantwoordelijk voor je broertjes en/of zusjes en dat is helemaal niet zo gek! We denken namelijk vaak dat de plek in het gezin ook echt iets over iemands persoonlijkheid zegt en nu heeft de wetenschap dat ook bewezen.

Dit is wat de plek in je gezin over jou zegt

Jongste, middelste, oudste of enig kind?

Onderzoek

Een onderzoek dat werd gehouden aan de Massachusetts Institute of Technology, toont dat er verbanden liggen tussen het gedrag van kinderen en de plek in het gezin. Zo is er bijvoorbeeld een duidelijk verband te vinden tussen de vertoning van ondeugend gedrag en het zijn van het middelste kind. Als je de situatie uitpluist klinkt het best logisch. Als het tweede kind in het gezin heb jij logischerwijze minder tijd doorgebracht met je ouders waardoor je je misschien vergeten voelt. Op dit moment is negatieve aandacht, ook aandacht. Het middelste kind vertoont hierdoor vaak gedrag als: anderen pijn doen, grappen maken en over de grenzen van ouders en gezinsleden gaan.

Lees ook:
Science says: de 5:1-regel is belangrijk voor een goede relatie

Band met ouders

Volgens hetzelfde onderzoek heeft het oudste kind vaak een hechtere band met de ouders. Als oudste ben je het langst alleen met je ouders geweest en kreeg je misschien wel jarenlang de volle aandacht. Met de komst van broertjes en zusjes krijgt de oudste een mate van verantwoordelijkheid. Wat ook een verklaring kan zijn voor de hechte band met de ouders. Beiden hebben een groot gevoel van verantwoordelijkheid en zullen op dit vlak veel overeenkomsten met elkaar hebben. Aan de andere kant valt het gedrag van het tweede kind ook te verklaren. Je wilt niet gemoederd of gevaderd worden door je oudere broer of zus waardoor in opstand komen nog leuker is.

Beeld: pinterest