Health

Om deze reden moet je vaak plassen na het drinken van koffie

plassen-koffie

Koffie is voor veel mensen hét middeltje om de dag mee te beginnen. Is het jouw wel eens opgevallen dat als je een bakkie koffie extra drinkt, dat je ook een stuk vaker moet plassen? Dít is het effect van koffie op jouw blaas.

Koffie drinken

Het is algemeen bekend dat als we ons aan de buitenkant goed willen voelen, we onze binnenkant goed moeten verzorgen. Ondanks dat we deze kennis allemaal hebben, drinken we massaal elke dag een kopje koffie, of zelfs wel meerdere, voordat we aan onze dag beginnen. Zeker in ons kikkerlandje wordt er veel koffie gedronken, gemiddeld wel zo’n 2,4 kop per dag per persoon gemiddeld. Dat is omgerekend ruim 260 liter per persoon, per jaar! Crazy, right?!

Merk jij na het drinken van veel cafeïne op een dag, dat je vaker een bezoekje aan het kleine kamertje moet brengen? Wij leggen je uit hoe koffie ervoor zorgt dat jij vaker moet plassen.

Effect op je blaas

In koffie zit, zoals we allemaal weten, veel cafeïne en dit zorgt voor de snelle doorloop van jouw blaas. Cafeïne is namelijk een diuretica, ook wel een ‘plasmiddel’ genoemd. Wanneer je koffie drinkt kan het dus voorkomen dat je ondanks dat je weinig vloeistof binnen hebt gekregen, wel heel vaak moet plassen. Ook als je maar één kopje drinkt, werkt dit al vochtafdrijvend en forceert cafeïne de vloeistof je lichaam uit.

Kleine hoeveelheden cafeïne kunnen er dus voor zorgen dat je vaker moet plassen, maar bij overmaat aan cafeïne kan dit zelfs problemen veroorzaken in je blaas. Bij te veel bakkies per dag kan de koffie een negatief effect hebben op je blaas. Door de aantasting is het mogelijk dat je hierdoor altijd vaker naar het toilet moet, dus niet alleen wanneer je koffie hebt gedronken.

Lees ook:
YES! Wijn drinken met je vriendinnen zorgt ervoor dat je langer leeft

Hoe houd je dit tegen?

Houd je van de energie boost die koffie je geeft, maar irriteer je je er mateloos aan dat je zoveel naar de wc moet? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Het stoppen van koffiedrinken kan hele vervelende en pijnlijke bijwerkingen met zich mee brengen, zoals hoofdpijn, spierpijn en misselijkheid. Dus het is niet aan te raden om van de ene op de andere dag geen koffie meer te drinken.

Neem de tijd en breek je cafeïne-inname beetje bij beetje af. Je kan bijvoorbeeld beginnen met een half decaf, half cafeïne kopje koffie en langzamerhand overstappen op helemaal decaf. Vind je de smaak van decaf koffie niks en ben je op zoek naar een ander alternatief? Dat kan ook! Verander je ochtendroutine en drink Golden Milk om je dag fris en fruitig te beginnen of kies een ander alternatief uit deze variërende lijst! 

Beeld: pinterest