Beauty

Haaruitval? Déze 8 oorzaken kunnen weleens de boosdoener zijn

haaruitval

Haaruitval is een dagelijks probleem waar iedereen weleens last van heeft. Meestal stelt het niet veel voor, maar in sommige gevallen is het toch even handig om het in de gaten te houden. Is de hoeveelheid haren die in jouw borstel vastgeplakt zitten normaal, of moet je toch actie ondernemen? Dit kunnen de mogelijke oorzaken zijn van haarverlies. 

Hoeveel haaruitval is normaal?

Maak je geen zorgen als je af en toe wat haar op je kam vindt. Het verliezen van 100 tot 120 haren per dag is volkomen normaal en hoort bij de haargroeicyclus. Het betekent niet dat je haar dunner wordt of dat er kale plekken ontstaan. Jouw mooie lokken vernieuwen zich continu, en dat is juist een teken van gezonde haargroei. Oktober is zo’n beetje de maand waarin ons haar besluit om net iets meer uit te vallen dan normaal. Herkenbaar? Het schijnt zo te zijn dat haaruitval vooral extra voorkomt in de herfst en winter. Dus als je nu ineens wat extra haren verliest, no worries, dat hoort erbij! Toch zijn er een aantal oorzaken waardoor je haar meer zal uitvallen dan anders.

Oorzaken haaruitval

Heb jij het idee dat je veel meer haren verliest dan normaal is? Dan heb je misschien wel te maken met één van deze 8 oorzaken.

1. Langdurige stress

Het is inmiddels wel bekend dat stress veel negatieve gevolgen heeft. En helaas hoort haaruitval hier ook bij. En dan hebben we het wel over langdurige stress, zoals een heftige break-up met je lover, een trauma dat je hebt meegemaakt of het verlies van een dierbare. Al deze factoren kunnen negatief effect hebben op je mooie lokken. En ook als we stress ervaren, merken we dat we vaak minder goed letten op ons eetpatroon, waardoor we misschien ook wel te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen. En dit kan dus een grote rol spelen bij haaruitval.

2. Anticonceptiepil

Ja, ook een anticonceptiemiddel, zoals de pil, kan haaruitval veroorzaken. Het kan bij elke hormonale vorm van anticonceptie voorkomen, maar het gebeurt toch het vaakst bij de pil. Dit kan komen door alle hormonale schommelingen in je lichaam. Het is niet bij iedereen van toepassing dat haaruitval wordt veroorzaakt door de pil. Dat ligt aan de reactie op anticonceptie.

3. Te veel hitte op je haar

We weten allemaal dat hitte ontzettend slecht is voor je haar. Je haar kan natuurlijk wel een stootje hebben, maar als je regelmatig tools met hitte gebruikt op je haar kan dit zeker een oorzaak zijn van te veel haaruitval. Je haar kan namelijk voorgoed beschadigd raken! Zet daarom de temperatuur van je stijl- of krultang iets lager of gebruik een goede heatprotectionspray. Tegenwoordig bestaan er ook veel manier hoe je hitteloos je haar kunt krullen of stijlen.

4. Te strakke kapsels

Helaas hoort dit probleem ook in het rijtje over oorzaken van haaruitval. Je ziet het nu steeds vaker voorbijkomen, meiden met hele strakke kapsels. Dit staat allemaal super leuk, maar het is alleen niet prettig voor je haar. Het te lang dragen van strakke kapsels, kan ervoor zorgen dat de haarzakjes worden beschadigd. De golden rule is daarom ook, als je haar pijn gaat doen, dan weet je dat het veel te strak zit.

5. Menstruatie

Als jij heftige menstruatie ervaart verlies je waarschijnlijk ook veel bloed, waardoor je ook veel ijzer verliest. En een ijzertekort zorgt ervoor dat ons lichaam minder gezond is. Natuurlijk is hier ook een oplossing voor, je kunt namelijk meer ijzer innemen. Dit kan via bepaalde voeding of supplementen.

6. Je haar wordt te weinig gewassen

De meeste vrouwen denken dat het te vaak wassen van je haar ontzettend slecht is, maar dit is dus helemaal niet het geval! Te weinig je haar wassen kan ook zeker een oorzaak zijn van overmatig haarverlies. Probeer dus daarom zeker 2 tot 3 keer per week je haar te wassen.

7. Chemische behandelingen

Behandelingen, zoals bleken of verven van je haar, zijn de meest voorkomende oorzaken van overmatig haarverlies. Let daarom goed op dat je een verfbeurtje bij een haarstylist laat doen en niet te veel zelf gaat experimenten met pakjes van Kruidvat! Natuurlijk kan het geen kwaad om af en toe even je uitgroei bij te laten werken of een nieuw verfbeurtje, maar kijk goed uit dat je de chemische behandelingen wel beperkt houdt.

8. Streng dieet

De meeste onder ons zijn continu bezig met plannen voor afvallen en naar de sportschool gaan. Veel mensen volgen daarbij een dieet, maar wist je ook dat je meer haren kan verliezen, door een té streng dieet te volgen? Het is belangrijk dat je tijdens een dieet veel eiwitrijk voedsel blijft eten, dit zorgt ervoor dat er geen schade komt aan de haarzakjes. Tijdens een té streng dieet laat je vaak de vetten links liggen, maar ook dit is een voedingsstof die je lichaam nodig heeft voor een gezonde hoofdhuid.

Beeld: instagram @buonalima