Food

Zo ongezond is een overheerlijke pumpkin spice latte

ongezond-pumpkin-spice-latte

Het is pumpkin spice latte season! Starbucks heeft het druk rondom de herfst en winter, want hun populaire latte valt bij veel ladies goed in de smaak. De zogenoemde PSL is niet alleen verrukkelijk, maar het voegt ook toe aan je dagelijkse dosis suiker. Hoe ongezond is dit drankje nu eigenlijk?

Pumpkin spice latte

Veel meiden denken bij herfst niet meer naar de prachtige bruinoranje gekleurde straten of de feestelijkheid van Halloween, maar hun gedachten gaan direct uit naar hét zoete drankje van het seizoen. De pumpkin spice latte is wereldwijd de populairste koffie van het najaar. De zoete troep valt bij veel dames goed in de smaak en zij wachten er dan ook elk jaar weer maanden op voordat ze deze kunnen proeven. Maar wat zit er eigenlijk allemaal in zo’n felgekleurde latte? Een pumpkin spice latte bestaat uit pompoenpuree, kaneel, siroop, volle melk, en niet te vergeten, koffie. Je zou denken dat de koffie centraal staat bij een latte, maar met deze seizoenliefhebbers is niks minder waar.

Naast dat de beker gevuld is met allerlei zoetstoffen, komt er bovenop ook nog vaak een toef slagroom en karamelsiroop. Je snapt waarschijnlijk wel dat dit niet het meeste gezonde tussendoortje is. Toch is het recept razend populair en sleept het ook de herfst-haters door het seizoen heen. Wij zijn wel benieuwd hoeveel calorieën een pumpkin spice latte telt en of dit wel echt zo ongezond is als het klinkt.

Zoveel calorieën

Helaas moeten we ons voorgevoel gelijk geven. De overheerlijke pumpkin spice latte is zo ongezond als dat we al dachten. De calorietjes tikken aardig aan en het valt niet mee om deze er snel af te sporten. Kylene Bogden, diëtist bij Love Welness, heeft eens uitgezocht hoeveel calorieën een gemiddelde PSL bevat. Zij kwam uit op wel 300 calorieën per beker. Wow! En als je ze graag besteld bij je favoriete Starbucks barista, dan mag je er nog 100 calorieën bij rekenen. De originele PSL van Starbucks telt wel 50 gram suiker en 16 gram vet. Dit is direct het aantal suikers wat er voor vrouwen wordt geadviseerd om dagelijks binnen te krijgen. Dus met één zo’n overheerlijk drankje, zit je daar al aan!

Wanneer we suikers eten, wil ons lichaam daarna alleen nog maar meer zoete dingen naar binnen werken. Dit is natuurlijk niet heel goed voor je. Het is beter om niet te vaak aan je cravings toe te geven. Na het drinken van een ongezonde pumpkin spice latte is het verstandig om een caloriearme maaltijd te eten. Volgens diëtist Bogden is het geen probleem om af en toe te genieten van een PSL, als je daarnaast in staat bent om gezondere keuzes te maken. “Het doel is dat je naar je lichaam luistert. Als je last hebt van vermoeidheid, opgeblazen bent of merkt dat je meer slijm produceert, is het antwoord geen pumpkin spice latte of in ieder geval het kleinste formaat”, ligt ze Kylene toe.

Een ‘gezonde’ variant

Kies voor het kleinste formaat is het grootste advies wat Kylene Bogden mee kan geven. Er zijn nog een aantal manieren om de ongezonde pumpkin spice latte, iets minder slecht te maken. Schrap de slagroom en karamelsiroop. Dat scheelt al een hele hoop. Ook kan je gaan voor de 50/50 methode. Zo bestaat de helft van je kop uit zwarte koffie en de andere helft uit het PSL-goedje. Vervang eventueel de volle melk met een gezonder en suikervrij alternatief, zoals haver- of amandelmelk. De nootmuskaat en kaneel geven je latte alsnog de zoete en kruidige smaak. Tast toe!