Weten waarom je blij wordt van pasta? Het zit ‘m in dit ene stofje

Je zit met vrienden aan tafel, een grote schaal dampende pasta in het midden: wedden dat je instant blij wordt? Wetenschap snapt eindelijk waarom!
Waarom je blij wordt van pasta
Jawel, het is nu officieel bewezen: een bord pasta maakt je écht blijer! Recente studies uit Italië laten zien dat pasta eten een waanzinnig positieve impact heeft op je stemming.
Onderzoekers van de IULM Universiteit in Milaan ontdekten dat mensen nóg blijer worden van pasta dan van hun favoriete muziek of zelfs van sporten. Hoe ze dat meten? Met hightech experimenten die reacties in je lichaam en gezicht meten bij verschillende ‘geluksbronnen’. Wat bleek? Pasta scoort keihard op vier gelukindexen: geheugen, betrokkenheid, emotie én, jawel, happiness!
Magie van koolhydraten, serotonine & endorfines
Het geheim achter die vrolijkheid? Complexe koolhydraten! Pasta zit er vol mee. Door koolhydraten stijgt de hoeveelheid tryptofaan in je lijf: dat is een aminozuur waar je hersenen lekker veel serotonine van maken. Serotonine wordt niet voor niets het ‘gelukshormoon’ genoemd.
Bonuspunt: naast serotonine zorgen diezelfde koolhydraten ook voor een piek in endorfines – nog zo’n stofje waar je blij van wordt. Het werkt door tot in je slaapkwaliteit en helpt je lichaam zelfs stress te verminderen. Geen wonder dat zoveel mensen grijpen naar pasta na een zware dag!
Familie, comfort & gezelligheid
Pasta is natuurlijk veel meer dan alleen eten – het draait ook om mensen met wie je het deelt. Uit een groot onderzoek onder 1532 Italianen bleek dat 41% van de mensen pasta direct koppelt aan familie, en 21% aan gelukscocktails als tevredenheid, ontspanning en comfort.
Samen pasta eten maakt dat je je meer verbonden voelt met je vrienden, huisgenoten of familie. Deze sociale factor is zó sterk, dat hij minstens zo hard meetelt voor je stemming als de voedingsstoffen zelf. Dus die pastaparty op vrijdagavond? Zeker weten dat die goed is voor je mentale gezondheid!
Pasta als emotionele booster
We hebben allemaal wel een jeugdherinnering aan pasta: of het nu de spaghetti van je moeder is, of die vette vakantie in Italië, pasta roept warme gevoelens op. Het geeft dat comfort food-effect. Zelfs als je het thuis alleen eet, verbind je deze ervaring vaak aan gezelligheid, kleine geluksmomenten en ontspanning. En dat vertaalt zich weer direct naar… juist, een betere mood!
Niet vergeten
Wat zeggen de onderzoekers nu écht? Natuurlijk moet je ook een beetje opletten. Er is een kanttekening: extreem veel witbrood of witte (geraffineerde) pasta kan voor sommige mensen – zoals postmenopauzale vrouwen – minder goed uitpakken voor je stemming als je totale dieet uit alleen snelle suikers bestaat. Maar maak jij van pasta een vast onderdeel van een gevarieerd, gezond dieet? Dan kun je gerust genieten van al die feel good voordelen!
Een nog betere mood booster
Wil je je mood nog meer boosten? Combineer je pasta met ingrediënten zoals spinazie (voor ijzer en foliumzuur), zalm (omega-3), champignons (vitamine D), of noten en zaden (magnesium en zink). Zo geef je niet alleen je smaakpapillen, maar ook je hersenen en humeur een flinke upgrade. Eet smakelijk! Lees ook: Deze Spotify-playlists zorgen ervoor dat je pasta áltijd perfect gaar is
Bron: Wealth