Lifestyle

Praat je met een babystem tegen je kat? Dit versterkt jullie band

babystem-kat

We zijn vaak al snel geneigd om tegen onze huisdieren te gaan praten met een hoge piepstem. Dit wordt ons vaak afgeraden, maar onderzoek wijst dus uit dat je dat juist wél moet doen. Het zou de band met je kat versterken als je met een babystem praat. 

Onderzoek

Uit eerdere onderzoeken bleek dat babypraat vooral de aandacht van honden zou trekken. Over onze katachtigen was nog weinig bekend hoe ze zouden reageren als ze met een babystem worden aangesproken. Onderzoekers van de universiteit Naterre-Parijs hebben hier nu wetenschappelijk bewijs voor gevonden. Zestien katten reageerden tijdens hun onderzoek op het horen van vooraf opgenomen zinnen die door hun eigenaar of een vreemde waren ingesproken.

Aandacht

Honden laten hele duidelijke gedragskenmerken zien op de dingen die we zeggen. Zo zie je hun staartje kwispelen als ze blij zijn en houden ze hun hoofdje schuin bij verwarring. De veranderingen in het gedrag van katten zijn veel lastiger te zien, maar zijn zeker aanwezig. Gedragskenmerken van de kat zijn het bewegen van hun oortjes of staart, het plotseling stoppen waar ze mee bezig zijn en het verwijden van hun pupillen. Deze veranderingen in gedrag kunnen er op wijzen dat een geluid hun aandacht trekt.

Lees ook:
Dit zijn de 7 leukste alpacaboerderijen in Nederland

Resultaat

En wat bleek? Katten reageerden grotendeels niet op het horen van de stem van een vreemde die hun naam riep. Maar toen hun baasje dat deed, toonden 10 van de 16 katten een verandering van gedrag aan die duidde op verhoogde oplettendheid. Wanneer een baasje zinnen uitsprak op een hoge toon/met een babystem toonden de katten nog meer interesse. Zodra een vreemde dat deed of wanneer hun baasje op een lagere toon sprak, reageerden de katten amper.

Gevoelige oortjes

Minky Spijkerman (kattengedragsdeskundige) legt uit hoe dit kan. “Hun oortjes zijn heel gevoelig, met name voor ‘kleine, zachte’ geluiden. Als je lieve woordjes zegt tegen je kat, dan doe je dat normaal gesproken niet op een schreeuwende manier. Vaak praat je op een zachte toon en daar reageren ze snel op.” Volgens Minky wordt dit verschijnsel verklaard doordat de meeste prooidieren van katten ook zachte klanken maken. Katten kunnen daarnaast zeker gehecht raken aan hun baasje, wat alleen de baasjes vaak zien. Voor vreemde mensen kunnen ze wat schuwer zijn, vooral als het de eerste keer is dat ze iemand zien. “Maar als die vreemde wat vaker langskomt of vaker op de kat past, dan verandert dat ook en zullen ze sneller reageren op hem of haar”, stelt Minky.

Beeld: pinterest