Food

Recept! Zó maak je de lekkerste oliebollen uit de airfryer

oliebollen-airfryer

De leukste feestdag van het hele jaar staat alweer bijna voor de deur, Oud en Nieuw! Deze dag is niet alleen voor het vieren van het afgelopen jaar, maar ook de tijd om te genieten van lekker eten! Met dit recept maak je gemakkelijk je eigen oliebollen in de airfryer. Yummy!

Oliebollen in de airfryer

Heb je de frituurpan ook ingeruild voor een wat gezondere variant? Wij snappen het! Maar dit betekent niet dat je geen feestelijke oliebollen meer kunt bakken thuis. Gebruik gewoon de airfryer! Met dit recept knal je binnen een mum van tijd twintig ballen op tafel. Tip: Heb je er te veel? Vries ze in! Deze kan je weken later nog in de airfryer opwarmen en de smaak gaat zeker niet verloren.

Ingrediënten en benodigdheden

  • 300 milliliter halfvolle melk
  • 750 gram bloem
  • 7 gram gedroogd gist
  • 1 ei
  • 300 milliliter bruiswater
  • 35 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels olijfolie-spray
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 citroen

En voor als je het nog niet in huis had, is het ook nodig om het volgende aan te schaffen om de oliebollen te maken!

  • Mixer met deeghaken
  • Schone theedoek
  • Grote kom
  • Zeef
  • IJslepel
  • Airfryer

Lees ook:
Recept! Dit is hoe je een overheerlijke kerst scroppino maakt

Aan de slag!

Om de oliebollen in de airfryer te kunnen maken, gaan we dit recept in vijf stappen met jullie doornemen. Zo kan er niets misgaan!

Stap 1: Als eerste verwarm je de 300 ml melk in een steelpannetje tot het lauwwarm is. Voeg dan de gist en het suiker toe en zet het vuur uit en laat dit 10 minuten staan totdat het een beetje begint te schuimen.

Stap 2: Pak een grote kom erbij en zeef 700 gram bloem met het zout erin. Maak de citroen goed schoon en rasp alleen de gele schil eraf. Roer deze dan vervolgens door het bloem heen. Doe het ei er bij en voeg al kloppend het melkmengsel eraan toe.

Stap 3: Blijf rustig roeren en voeg voorzichtig het bruiswater toe. Klop dit net zolang door totdat het een egaal beslag is geworden. Dek dit dan af met een vochtige theedoek en laat dit op een warme plek voor 60 minuten rijzen. Roer het na een uur goed door met een lepel.

Stap 4: In de tussentijd kan je alvast het overige bloem met het poedersuiker mengen en maak de ijsscheplepel nat. Wanneer het deeg klaar is, kan je beginnen met bolletjes maken met de ijslepel. Rol de bollen dan vervolgens voorzichtig door het bloemmengsel.

Stap 5: Verwarm nu de airfryer op 200 graden en spray het mandje in met olijfolie. De gemaakte deegbollen kan je hier nu inleggen en ook nog even licht besprayen met de olie. Bak ze binnen 10 minuutjes goudbruin, en vergeet ze halverwege niet even om te draaien.

Zien ze er gaar en lekker knapperig uit? Dan zijn ze klaar! Bestrooi ze nog even met een beetje poedersuiker en je kan ze uitserveren. Smullen maar!

Beeld: pinterest