Health

Dit is volgens onderzoek het beste tijdstip om wakker te worden

wakker-worden-beste-tijdstip

De lange zomerdagen zijn voorbij en we moeten allemaal wennen aan het nieuwe ritme van de herfst. We gaan 's avonds eerder naar bed en als 's ochtends de wekker gaat is het nog donker buiten. Gelukkig is er 5 jaar lang onderzoek gedaan naar het beste tijdstip om wakker te worden in de maand oktober. Wij leggen het aan je uit!

Genoeg slaap

Het zal geen verrassing meer zijn als we vertellen dat het erg belangrijk is om genoeg slaap te krijgen. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je de volgende dag voldoende energie hebt, maar er zijn nog veel meer voordelen. Zo zorgt genoeg slaap ook voor minder stress en het verlaagt de kans op ernstige gezondheidsproblemen. Tóch zijn er veel mensen die niet elke nacht genoeg slaap krijgen en met de komst van de herfst wordt dit vaak alleen maar erger.

Verandering seizoen

Dat de herfst nu officieel begonnen is draagt bij aan een slechtere nachtrust. Hoe zit dit dan precies? Nou, het komt doordat we in de zomer gewend zijn dat de zon vroeg opkomt en ook weer laat ondergaat. De schakeling naar een latere zonsopgang en een eerdere zonsondergang heeft een heel groot effect op onze biologische klok.

Ook heeft het te maken met hoeveel melatonine je aanmaakt. Wanneer je lichaam minder licht kan opvangen, wordt je melatonine aanmaak groter. Melatonine is een stofje wat je lichaam moe of slaperig laat voelen. Daardoor is het lastiger om uit je bed te komen als het ‘s ochtends nog donker is. Het is dus heel belangrijk om je wekkers aan te passen op de zonsopgang en zonsondergang.

Lees ook:
Om deze reden moet je nooit voor de televisie in slaap vallen

Beste tijdstip om wakker te worden

Maar wat is dan het beste tijdstip in oktober? Onderzoekers van Duette hebben vijf lang lang onderzoek gedaan in vijf verschillende steden in het Verenigd Koninkrijk. Zij hebben hier de tijden waarop de zon opkwam en onderging in oktober vastgelegd. Met al deze verzamelde informatie hebben zij het beste tijdstip om wakker te worden in oktober kunnen bepalen. Hieruit bleek dat de zon gemiddeld in deze steden om 07:28 opkomt, dit is dat het ook beste tijdstip om je wekker te zetten. Ook is het goed om te weten dat de gemiddelde zonsondergang plaatsvond om 17:54, dit is het tijdstip om je laptop dicht te klappen en te stoppen met werken.

Dit onderzoek heeft zich plaatsgevonden in het Verenigd Koninkrijk, dus het kan iets afwijken van de beste Nederlandse tijden om wakker te worden.

Beeld: Pinterest