Lifestyle

Aha! Dit is waarom je automatisch zo raar tegen een baby praat

Waarschijnlijk gaat jouw stem een octaaf omhoog als je tegen een baby praat. Ook begin je ineens rare woorden en zinnen te zeggen zoals “ja, jij bent schattig he”. Waarom doe je dit eigenlijk? Wij hebben voor jou uitgezocht waarom je als een idioot begint te praten tegen een baby.

Babypraat: waar komt het vandaan?

Babypraat, zo noemen we de manier waarop je een baby aanspreekt. Je gaat ineens hoger praten en zegt woorden die niet bestaan. Gelukkig is dit heel normaal! Babypraat wordt over de hele wereld en door iedereen gesproken. Je doet het vrijwel automatisch. Uit onderzoek blijkt dat het super nuttig is voor de ontwikkeling van een kind!

Hoog praten

Mensen praten automatisch hoger tegen een baby omdat een hoge stem geassocieerd wordt met voeding en comfort. Dit komt omdat baby’s in hun eerste jaar vooral eten krijgen van hun moeder. Vrouwen hebben vaak een hogere stem dan mannen en daarom ga je dus hoger praten. Onbewust probeer je dus een vrouwenstem na te doen.

Rare woorden en zinnen

Waarschijnlijk praat jij ook in super makkelijke taal tegen een baby. Misschien wel zo makkelijk dat je woorden zegt die niet bestaan, zoals ‘huilie’ of  ‘pipi’. Ook dit heeft een functie. Voor kleintjes is het makkelijker te begrijpen als wij in ‘hun taal’ terugpraten. Ze kunnen nog geen woorden of hele zinnen zeggen en brabbelen maar wat. Wij brabbelen automatisch met hun mee. Een baby luistert daar aandachtig naar en leert hierdoor emoties te herkennen en begrijpen. 

Waarom babytaal

Babytaal goed voor de ontwikkeling van kinderen

Leher Singh (docent aan de universiteit van Singapore) onderzocht de functie van babytaal. In het onderzoek probeerde ze verschillende baby’s twee simpele woorden te leren. De woorden hoed en fiets. Deze woorden werden in babytaal en volwassenentaal gesproken. De kinderen die de woorden in babytaal hoorden bleken het sneller te herkennen. Als jij dus idioot tegen een baby praat dan is dit goed voor de ontwikkeling van hun taal!

Brabbelen tegen dieren

Op een of andere manier praten we ook in babytaal tegen dieren. Als jij een lieve puppy ziet dan gaat je stem omhoog. Dit komt omdat we dieren het gevoel willen geven dat ze veilig zijn. Jij bent geen gevaar en dat wil je graag laten horen. Precies hetzelfde als bij een baby. Alleen gaat een puppy natuurlijk nooit begrijpen wat je zegt… Of het effectief is? Eigenlijk niet.

via GIPHY

Trowback! Herken jij deze kinderseries nog?

Bron: Wrm MagazineBeeld: Unsplash: Jonathan Borba, Colin Maynard