Lifestyle

7 redenen waarom het juist goed is wanneer alles fout gaat

Soms gaat het in je leven even niet helemaal zoals gepland. Er gaat iets compleet mis, een groot fiasco of een totale flop. Het liefst zak je op dat moment zo diep mogelijk door de grond en blijft daar het liefst voor de rest van je leven. Althans, zo voelt het op dat moment. Maar hey, fouten maken is helemaal niet zo erg. In tegendeel zelfs! Lees hier waarom het juist af en toe goed is wanneer alles fout gaat.

Wist je dat door de angst om te falen meer dan de helft(!) van de meisjes kansen laten liggen en minder snel nieuwe dingen durven te proberen? Herkenbaar? Zonde! Always zet zich met de #LikeAGirl-campagne in om deze daling in zelfvertrouwen te stoppen en wil meisjes laten zien dat het helemaal niet erg is om te falen, je het zelfs nodig hebt om te blijven leren en groeien. Daarom zetten wij speciaal voor jou 7 redenen op een rijtje waarom het juist af en toe goed is wanneer alles fout gaat. Weg met die onzekerheden!

1. Fouten maken is menselijk
Is er iets volledig misgegaan, een fiasco, één grote flop? Geen man overboord, iedereen maakt fouten, zelfs dat meisje in je klas die alleen maar tienen haalt. Ook succesvol actrice Pip Pellens heeft hier mee te maken gehad. Tijdens haar tijd op de middelbare school werd zij bij een auditie niet aangenomen en daar werd zij best onzeker van. Ze voelde zich bij nieuwe audities onzeker en vroeg zich af of ze wel goed genoeg was. Uiteindelijk heeft ze hiervan geleerd dat nerveus zijn geen zin heeft en dat je het moet blijven proberen. 

2. Je leert van fouten
Veel mensen zijn bang om fouten te maken, maar eigenlijk is het juist alleen maar goed. Je leert waar je goed in bent en waarin wat minder, je leert hoe je fouten moet oplossen en -niet geheel onbelangrijk- hoe je het wél moet doen. Je weet waar het de vorige keer mis ging en kan dit de volgende keer dus voorkomen. Laat je dus niet tegenhouden door een foutje, iets wat mislukt is misschien wel uitstel van iets heel succesvols. Pip Pellens is hier natuurlijk het perfecte voorbeeld van. #TryFailLearn

Watch on YouTube

3. Je waardeert succes meer
Over succes gesproken… Wanneer iets (keer op keer) mislukt en het de vijfde keer eindelijk wél lukt, dan geeft je dat toch een super goed gevoel, niet?

4. Niet geschoten is altijd mis
Ben jij ook bang om te falen? Denk dan aan deze uitspraak, want als je het niet probeert gebeurt er niks. Gaat het toch fout? Dan heb je het in ieder geval geprobeerd en denk je terug aan bovenstaande punten en heb je niet achteraf het vreselijke gevoel van ‘had ik nou maar…’

5. Je waardeert de kleine dingen in het leven
Lijkt het even alsof alles mis gaat? Probeer dan eens te letten op de mooie kleine dingen in het leven. Bijvoorbeeld de eerste dag dat je zonder jas naar buiten stapt deze lente of dat ene meisje in de supermarkt die je net een compliment gaf. Je leert ook de kleine mooie dingen in het leven meer waarderen en komt erachter dat je leven toch zo erg nog niet is ;-).

6. Je leert met teleurstellingen omgaan
Bij fouten horen heel vaak helaas teleurstellingen. Hoe vervelend een teleurgesteld gevoel ook is, dit hoort er nu eenmaal bij. Misschien wil je dit niet horen, maar je gaat nog heel wat teleurstellingen in je leven krijgen. Daarom kun je hier maar beter zo snel mogelijk mee leren omgaan, zodat het een stuk makkelijker wordt.

7. Niemand is perfect
Vergeet natuurlijk niet: niemand is perfect. Iedereen maakt fouten en is wel eens onzeker. Moedig daarom samen met Always en Pip alle meisjes aan om door te blijven gaan, zélfs als het eerst mislukt #TryFailLearn. Al meer dan 30 jaar steunt Always miljoenen meisjes wereldwijd, door hen te onderwijzen over de pubertijd en het opbouwen van zelfvertrouwen in deze periode. Always gelooft dat wij samen een wereld kunnen creëren waarin de pubertijd een periode is waarin meisjes zich kunnen ontwikkelen tot zelfverzekerde vrouwen. Keep going #LikeAGirl!

* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Always

Beeld: iStock