Lifestyle

Dit is waarom jij altijd diarree hebt na een avondje stappen…

Word jij na het stappen niet alleen wakker met bonkende hoofdpijn en ontzettende dorst, maar ook met krampen en diarree? Lees dan snel verder! Na een avond alcohol te hebben gedronken komt het vaak voor de je de dag erna uren op het toilet doorbrengt… Dit is geen goed teken, hieronder lees je waarom. 

Zondagavond was alles nog gezellig en dronk je een paar drankjes, en de maandagochtend zit de met buikkrampen urenlang op de wc. Je lijf geeft hiermee aan dat je het gisteravond tóch iets te bont hebt gemaakt, oops!

De oorzaak 

Alcohol tast het zenuwstelsel aan en irriteert de darmwanden. Door deze irritatie trekken de darmen vaker en harder samen dan normaal. Daardoor ontstaat de buikkramp, erg vervelend! Deze krampen zorgen ervoor dat de darminhoud zich sneller voortbeweegt dan normaal, waardoor jij dus zo vaak moet poepen. Doordat de darminhoud zo snel beweegt hebben de darmen geen tijd meer om het ‘vocht’ op te nemen uit de ontlasting. Tel daarbij op dat je vorige avond sowieso meer vocht hebt ingenomen dan je normaal doet. Al dat vocht moet er ook weer uit, doormiddel van diarree.

Toch is het niet alleen de alcohol dat de darmen irriteert. Zoete drankjes en bier kunnen de boel van binnen ook behoorlijk op hol brengen. Ben jij fan van zoete mixdrankjes zoals Vodka Redbull of Malibu Cola? Grote kans dat je de dag erna diarree hebt!

Ons advies

Gelukkig kan je dit voortaan voorkomen! Diarree is een teken dat jij meer hebt gedronken dan jouw lichaam aan kan. Drink daarom als je ouder bent dan 18 jaar, niet meer dan twee glazen alcohol per dag, en ja … ook de shotjes tellen mee! Het helpt ook om tussendoor af en toe een glas water te drinken. Hierdoor verdun je de alcohol en is de irritatie in de darmwanden minder heftig. 

Wees verstandig en houd een beetje rekening met wat jouw lijf wel en niet aankan. Je kunt het ook leuk hebben zonder te drinken, de dag erna zal jij jezelf dankbaar zijn!

Bron: womanshealthmag.com, alcoholinfo.nl, welingelichtekringen.nl | Beeld: iStock