Lifestyle

Wat te doen bij hevige menstruatiepijn?

Het is heerlijk om een meisje te zijn! We kunnen ons urenlang bezig houden met optutten en ook is het heerlijk om te shoppen met vriendinnen. Maar ongesteldheid is ook iets wat erbij hoort en dit is totaal geen feestje! Eetbuien, heftige pijn en stemmingswisselingen. Hoe komen we hier nou eigenlijk vanaf? Girlscene heeft het voor je uitgezocht, zodat je deze periode hopelijk wat comfortabeler doorkomt!

De één heeft minder last van menstruatiepijn dan de ander. Maar sommige meiden kunnen er ook echt heel ziek van zijn. Naast de pijn kun je koorts krijgen, last hebben van vermoeidheid, duizeligheid en misselijkheid. Ook zijn er meiden die het niet eens een uur volhouden zonder door te lekken. Dit is natuurlijk erg vervelend, want we willen allemaal het liefst dat we onze dag net zo makkelijk door kunnen komen als ieder ander! Girlscene heeft voor jou een paar tips op een rijtje gezet, zodat jij deze vervelende dagen wat makkelijker door kunt komen. 

♥ Gebruik ibuprofen om het bloedverlies te verminderen
Als je last hebt van enorme bloedverlies tijdens je menstruatie en jij dus behoort tot één van de meiden die snel doorlekt, kun je ibuprofen slikken. Ibuprofen zorgt er namelijk voor dat het bloedverlies afneemt. Het zorgt ervoor dat er minder bloedstolsels gevormd worden in de baarmoeder. Wanneer er bloedstolsels in de baarmoeder ontstaan, zal het bloedverlies juist toenemen, zodat de stolsels mee naar buiten stromen. Het bloedverlies kan met behulp van ibuprofen wel één derde tot de helft afnemen! Neem in de hevigste dagen van je menstruatie driemaal een tablet van 400 mg. Het is niet de bedoeling dat je onnodig medicijnen gaat gebruiken, dus mocht je geen last hebben van extreem bloedverlies of extreme pijn, neem dan ook geen ibuprofen in! Want goed voor je lichaam is dit natuurlijk niet.

♥ Gebruik warmte tegen de pijn
Als je veel last hebt van pijn in je buik of in je rug tijdens je menstruatie, dan kun je deze pijn verzachten door er een warme kruik tegenaan te houden. Neem even de tijd om bij te komen van de pijn. Maak het jezelf comfortabel en duik even lekker in de bank met een dekentje en een kop thee. 

♥ De pil
Het gebruik van de pil kan ook een goede oplossing zijn om je menstruatieklachten te verminderen. De pil zorgt er namelijk voor dat menstruaties regelmatiger worden en je minder bloedverlies en pijn zal hebben tijdens je menstruatie. Toch zijn er ook veel meiden die liever de pil niet slikken voor de bijwerkingen die het met zich mee brengt. De nieuwe pil Qiara beweert veel minder bijwerkingen te hebben.

♥ Zorg voor de juiste maandverband of tampons
Er zijn veel verschillende soorten tampons en maandverband te koop. Zorg dat je ook veel varianten thuis hebt liggen voor als je opeens hevig bloedverlies hebt. Vooral voor ‘s nachts kan het je een veilig geven als je dikke maandverband gebruikt.  

Tips tegen eetbuiten tijdens je menstruatie
Veel meiden hebben tijdens hun menstruatie ook last van eetbuien. We voelen ons nou eenmaal extra zielig, omdat we ongesteld zijn en we kunnen dit dan ook wel voor elk dingetje als smoesje gebruiken. Eetbuien zijn heel normaal rond je menstruatie, maar zorg ervoor dat je het niet gaat overdrijven. Eet bijvoorbeeld alles in bakjes. Als je trek hebt in chips, neem dan niet de hele chipszak mee naar je kamer, maar doe het in een bakje en geniet ervan door het langzaam te eten. Als je langzaam eet, zul je ook eerder vol zitten en kom je uiteindelijk minder snel aan in tegenstelling tot snel eten. 

Wil je juist jouw gezonde levensstijl ook behouden tijdens je menstruatie? Ruil de ongezonde snacks dan in voor een gezonde snack! Als je hierna maar steeds trek blijft hebben, kan het ook zo zijn dat je gewoon dorst hebt. Drink daarom dus ook voldoende. Een hongergevoel wordt namelijk ook heel snel verward met dorst.  

En bovenal, moeten we niet al te streng zijn tijdens de dagen dat we ongesteld zijn. Een stukje chocola op zijn tijd hoort er gewoon bij en wees even extra lief voor jezelf!

Bedankt voor de tip Sarah!  

Beeld: iStock