Lifestyle

Kun je niet vroeg opstaan? Daar kun je dus helemaal niks aan doen!

vroeg-opstaan

Voordat jij naast je bed staat heb jij tien keer op de snooze-button gedrukt en vijftien keer gewenst dat je het verkeerd hebt gehoord en het niet je wekker is die afgaat. Hoe sommige mensen zonder moeite uit bed komen en om 8 uur ‘s ochtends opgewekt zijn, is jou een raadsel. Eén troost: je bent niet de enige die niet uit bed kan komen. En je kan er dus helemaal niks aan doen!

Dit is de reden dat jij ‘s morgens vroeg zo moeilijk wakker wordt

Hier lees je wat de reden is waarom je je ‘s ochtends voelt alsof er een vrachtwagen over je heen is gereden.

Vroeg opstaan

Als je ‘s ochtends grote moeite hebt om onder je warme deken vandaan te komen, hoor je vaak dat je vroeger naar bed moet gaan. Tja, dat is makkelijk gezegd voor iemand die uit zichzelf wakker wordt om 7 uur! Maakt niet uit hoe laat jij onder de veren gaat, uit je bed komen blijft een crime. Het is duidelijk: vroeg opstaan is niet jouw ding. En daar kun je helemaal niks aan doen.

Genetisch bepaald

Vroeg opstaan of laat naar bed gaan is niet aangeleerd of een voorkeur. Het is genetisch bepaald. Daarom is het onzin dat je ‘gewoon’ vroeger naar bed moet om makkelijk op te staan; jouw lichaam is niet geprogrammeerd om vroeg op te staan. Dit is te herleiden naar de oertijd. Doordat er ochtend- én avondmensen zijn, konden ze vroeger makkelijk afwisselen om de wacht te houden. Avondmensen hielden ‘s avonds de wacht, ochtendmensen namen het ‘s ochtends over.

Lees ook
Oops! In de ochtend je wekker snoozen blijkt slecht te zijn voor je hersenen

Interne klik

De ‘interne klok’ is dus niet voor iedereen hetzelfde ingesteld. Bij de meeste mensen produceren de hersenen rond 21.00 uur melatonine, een stofje dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Deze mensen gaan rond 23.00 uur naar bed en staan ‘s ochtends vroeg weer uitgerust op. Maar bij avondmensen begint de melatonine-productie een stuk later waardoor je ‘s avonds pas laat moe wordt en daardoor ‘s ochtends langer wil slapen.

Dagelijkse jetlag

De maatschappij is ingericht op ochtendmensen, bijvoorbeeld doordat werkdagen doorgaans van 09.00 uur tot 17.00 uur zijn. Dat is pech voor avondmensen, want zij komen ‘s ochtends moeilijk uit bed én zijn voor het middaguur niet productief. Avondmensen hebben daardoor last van een ‘dagelijkse jetlag’ – waar het vele snoozen vandaan komt. Blijft vervelend, maar nu weet je wel dat het niet aan jou ligt!

Beeld: pinterest