Health

Déze dingen moet je vooral niet doen als je een kater hebt

Danique
do's-don'ts-kater

Gezellig avondje stappen met je vriendinnen of naar een gaaf feestje gaan. We all love it, right? Hoe leuk de avond ook was, vaak is de ochtend erna een héél stuk minder prettig. Déze dingen moet je daarom ook vooral niet doen als je een kater hebt.

Wat is een kater eigenlijk precies?

Voordat we je vertellen wat je beter niet kunt doen met een kater, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat een kater eigenlijk inhoudt en hoe het ontstaat. De grootste oorzaak dat jij je op een zondag ochtend zo slecht voelt, is uitdroging. Als je te veel alcohol drinkt en te weinig water drinkt tussendoor, is de kans groot dat jij de volgende dag een kater hebt. Daarnaast zet je je nieren hard aan het werk wanneer je aan het drinken bent. Je nieren maken het stofje aceetaldehyde aan tijdens het afbreken van de alcohol in je lichaam. Dit is een giftig stofje en veroorzaakt die vervelende hoofdpijn.

Pijnstillers

Veel mensen nemen na een wilde avond een paracetamol of een aspirine. Dit werk helaas niet zo goed als dat je zou denken. Deze tijdelijke oplossing kan namelijk erg slecht voor je zijn. Alcohol, aspirine en ibuprofen zijn namelijk allemaal schadelijk voor je lever. Door een pijnstiller te nemen zet je je lever nóg harder aan het werk en kan dat uiteindelijk zelfs leverschade opleveren. En dat moet je al helemaal niet willen!

Koffie

Oeh, heerlijk even een bakkie koffie om de dag mee te beginnen. Nope, dit kan je beter ook niet doen! Koffie heeft over het algemeen een enorm hoge zuurtegraad en daar zit je maag écht niet op te wachten als je een kater hebt. Dit veroorzaakt alleen nog maar meer dehydratie. Niet alleen koffie, maar ook sinaasappelsap kan je beter vermijden in de ochtend.

Vuur met vuur bestrijden

Veel mensen grappen erover om vuur met vuur te bestrijden, alleen is dit niet zo een goed idee. Je kater wegdrinken met nóg meer alcohol is ontzettend slecht voor je lichaam. Het verhelpt je kater zeker niet, maar verschuift deze alleen maar op naar een later moment en we kunnen je beloven dat deze kater nog véél zwaarder zal vallen.

Lees ook:
Deze TikTok-hack is blijkbaar de enige oplossing tegen een kater

Ongezond eten

Deze is misschien nog wel het minst leuk om te horen, maar die kapsalon na het stappen kan je beter overslaan. Ook in de ochtend neigen we eerder naar een zout patatje of een andere ongezonde snack, maar dit niet bevorderend voor je kater! Probeer niet toe te geven aan die ongezonde cravings en pak liever iets gezonds. Vitamine B en C helpen goed bij het afbreken van gifstoffen en ook eieren zijn een goede optie. Een lekker gebakken eitje in de morgen klinkt zo slecht nog niet, toch?

Beeld: pinterest