Direct naar content
Nieuws

Deze nieuwe Netflix-docu over de Tylenol-moorden is zó bizar dat je blijft kijken

Charlotte
Charlotte Leestijd: 3 minuten
Een foto van pillen.
Afbeelding: Netflix | Cold Case: The Tylenol Murders

Een pijnstiller als moordwapen? In Cold Case: The Tylenol Murders duik je in een true crime verhaal dat zó vreemd is dat het nog altijd niet is opgelost.

Cold Case: The Tylenol Murders op Netflix

Je verwacht veel van een true crime-serie: spanning, mysterie, soms een enge verdachte. Maar dat een simpele pijnstiller uit je medicijnkastje zélf het moordwapen blijkt te zijn? Daar zijn zelfs wij stil van. En precies dat maakt de nieuwe Netflix-docu Cold Case: The Tylenol Murders zo gruwelijk fascinerend.

De serie – het tweede deel in de Cold Case-franchise – is vanaf 26 mei te zien op Netflix en laat zien hoe zeven mensen begin jaren ’80 in en rond Chicago dood neervielen nadat ze nietsvermoedend Tylenol innamen. Ja, die Tylenol. In de capsules bleek cyanide te zitten. En tot op de dag van vandaag is niet duidelijk wie dat heeft gedaan. Een psychopaat? Of speelde medicijnengigant Johnson & Johnson toch een grotere rol dan ze toegeven?

Een mysterie dat 40 jaar later nóg niet is opgelost

Cold Case: The Tylenol Murders begint met het tragische verhaal van Mary Kellerman, een 12-jarig meisje dat op 28 september 1982 een Tylenol-tablet kreeg tegen keelpijn – en een paar uur later overleed. Binnen een paar dagen volgden nog zes doden. Allemaal hadden ze dezelfde pijnstiller genomen.

Wat volgt is een van de grootste en vreemdste moordonderzoeken uit de Amerikaanse geschiedenis. FBI-agenten, journalisten, familieleden van slachtoffers en zelfs de hoofdverdachte – James Lewis – komen aan het woord. En hoewel Lewis destijds werd veroordeeld voor afpersing, is zijn DNA nooit gelinkt aan de vergiftigde pillen. De serie stelt dan ook de vraag die je na elke aflevering harder voelt: hebben we jarenlang de verkeerde persoon verdacht?

Een documentaire

Wat Cold Case: The Tylenol Murders anders maakt dan de gemiddelde moordzaak, is dat het hier niet gaat om een dader met een mes of pistool. De slachtoffers kenden hun moordenaar niet. Ze deden iets wat we allemaal doen: een pijnstiller slikken. En juist dat maakt het zó beangstigend.

Regisseurs Yotam Guendelman en Ari Pines (bekend van Shadow of Truth) weten de spanning subtiel op te bouwen. En het feit dat Johnson & Johnson geen interview wilde geven, zorgt alleen maar voor meer vragen. Hoe ver reikt de verantwoordelijkheid van een farmaceutisch bedrijf? En hoe veilig zijn die pillen eigenlijk die we elke maand in huis halen?

Ben jij fan van Don’t F**k With Cats, Making a Murderer of The Pharmacist? Dan mag je deze nieuwe Netflix-serie echt niet missen. Cold Case: The Tylenol Murders is niet alleen spannend, maar ook verontrustend actueel. Want hoewel het verhaal begon in 1982, gaat het in de kern over iets dat ons allemaal raakt: vertrouwen in de dingen die we dagelijks gebruiken.

Waarom vinden we dit zó fascinerend?

Als je je na het kijken van Cold Case: The Tylenol Murders afvraagt waarom je zo geboeid bent door dit soort verhalen – je bent niet de enige. True crime is razend populair, zeker onder jonge vrouwen, en dat is niet voor niets. De spanning, het mysterie, de psychologie achter een misdaad… het grijpt je en laat je niet meer los.

Maar is het eigenlijk oké dat we dit soort heftige verhalen ‘leuk’ vinden? Of is dat een beetje zorgwekkend? Wij doken eerder al in die vraag en legden het helemaal uit. Nieuwsgierig? Je leest het hier: Is true crime leuk vinden zorgwekkend? Wij leggen het je uit