Health

Moeite om in slaap te komen? Dit kunnen de redenen zijn

moeite-in-slaap-komen

Je hebt een lange, zware werk- of schooldag achter de rug en je kunt niet wachten om vanavond je bed in te duiken. Als je dan eindelijk ligt kom je met veel moeite in slaap. Je blijft maar piekeren, niet een houding lijkt meer lekker te liggen en de slaap is daardoor ver te zoeken. Komt dit je bekend voor? Dan kan het weleens hiermee te maken hebben.

1. Je drinkt niet genoeg

Goed en genoeg drinken is heel belangrijk. Het zorgt er niet alleen voor dat je een stralende huid krijgt, het is ook belangrijk voor je slaap. Ben jij niet echt een waterdrinker? Dan kun je daar ‘s avonds last van hebben wanneer je in slaapt probeert te komen. Dit kan dus komen omdat je mond droog is, omdat je te weinig hebt gedronken. Nog even snel een glas water achterover gooien werkt helaas niet, want daarvan moet je alleen maar plassen ‘s nachts ;). Zorg ervoor dat je overdag gehydrateerd blijft, zodat je ‘s avonds lekker in slaap valt.

2. Je gaat te vroeg naar bed

Als je van jezelf weet dat je moeilijk in slaap kunt komen, lijkt het je logisch dat je eerder naar bed gaat. Toch is dit niet helemaal de juiste oplossing. Als je namelijk vroeg je bed in stapt heb je nog niet genoeg slaap opgebouwd. Doordat je nog niet zo moe bent, zul je al helemaal niet kunnen slapen. Wanneer je merkt dat je moe wordt, kun je het beste een of twee uur na dat moment je bed gaan opzoeken.

3. Je beweegt te weinig

Als jij de hele dag stil hebt gezeten, heb jij niet zo’n productieve dag gehad. Je hebt je lichaam niet voldoende uitgedaagd, met als gevolg dat je lichaam ‘s avonds nog helemaal niet moe is. Denk eens na: als jij een hele dag geshopt hebt, ben je de hele dag in beweging geweest en ben je kapot als je ‘s avonds op de bank zit. Dat betekent dus dat jouw lichaam voldoende energie heeft verbruikt!

4. Je doucht te warm voor het slapen gaan

Dat een warme douche helpt om sneller in slaap te vallen is een fabeltje. Het zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt, waardoor je moeilijk in slaap valt. Douche dus uiterlijk een uur voor je naar bed gaat, zodat je lichaam nog even de tijd heeft om af te koelen.

Beeld: sleeping with other people