Health

Deze 7 fabels over menstruatie zijn absoluut niet waar

menstruatie-fabels

Menstruatie is vandaag de dag nog steeds een behoorlijk taboe, terwijl het hartstikke normaal is en wij 'ladies' er allemaal mee te maken krijgen. Doordat er niet openlijk over gesproken wordt zijn er allerlei fabeltjes in de wereld gebracht, maar die zijn dus helemaal niet waar!

1. Je menstruatie stopt in het water

Je zult het misschien wel eens gehoord hebben. Het is dan ook een van de grootste fabels over menstruatie. Dat zodra je in het water stapt je menstruatie ineens stopt. Maar dit is dus helemaal niet waar! Je menstruatie vertraagt of stopt niet in het water. Het enige wat er gebeurt is dat het niet uit de vagina kan stromen vanwege de tegendruk van het water. Dus lig je lekker op het strand of ga je naar een pool party, dan wil je toch voor de zekerheid een tampon meenemen.

2. Leeftijd

Wanneer je voor het eerst ongesteld wordt verschilt bij iedere vrouw. Bij de meeste meiden gebeurt dit wanneer ze tussen de 9 en de 15 jaar oud zijn. Het is dus helemaal geen probleem als jij later menstrueert dan je vriendinnen.

3. Zwanger worden als je ongesteld bent

Het komt bijna niet voor, maar er is toch een kleine kans dat het wél gebeurt. Tijdens je menstruatie ovuleer je namelijk niet, maar dat betekent niet dat je dan onvruchtbaar bent. Je ovulatie en menstruatiecyclus zijn soms behoorlijk onvoorspelbaar. Daarom kan je ovulatie ook plaatsvinden na je menstruatie. En vergeet niet dat zaadcellen tot wel vijf dagen lang in je flamoes kunnen blijven leven. Dus als er dan ineens een eicel vrijkomt, dan kan het gebeuren dat deze wordt bevrucht. Daarom is het belangrijk om altijd anticonceptie te gebruiken. Zo voorkom je een zwangerschap én ben beschermt tegen soa’s.

4. Een tampon kan verdwijnen

Gelukkig is dit ook niet waar! Je kunt niets kwijtraken in je doos. Deze stopt namelijk bij de baarmoederhals. Maar ben je vergeten of je een tampon hebt in gedaan? Probeer dan te gaan liggen en met schone vingers te voelen of je de tampon kunt vinden. De kans is groot dat als er een tampon in zit je hem kunt voelen. Dus wees niet bang dat je je tampon verliest, je zult hem er altijd uit kunnen vissen.

5. PMS zit gewoon tussen je oren

Menstruatie gaat vaak gepaard met krampen, bloedverlies en heel veel ranzige trek. En dat is volkomen normaal! Zo’n 20-50% van de vrouwen krijgt 5 dagen voordat de menstruatie begint emotionele en fysieke symptomen van PMS. Denk hierbij aan een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en een flinke verandering in eetlust.

6. Menstruatie overslaan

Heb je ook wel eens gehad dat je op vakantie gaat, maar je ook ongesteld moet worden? Dan stellen we dit liever nog even uit. En dit kan dus helemaal geen kwaad! Er is namelijk geen medische reden dat je elke maand ongesteld moet worden. Het is niet erg om hormonale anticonceptie te gebruiken om het bloeden te verminderen of om je menstruatie helemaal te stoppen. Sommige meiden stoppen hun menstruatie vanwege gezondheidsproblemen. Luister daarom vooral naar je lichaam en slik de pil door zolang het voor jou goed voelt.

Lees ook: 
Om deze reden verandert je gewicht tijdens je menstruatie

7. Vrijpartij tijdens je menstruatie

Dit is een onderwerp waar weinig over gesproken wordt. De één vind het niet prettig en hygiënisch om rollenbollen tijdens de menstruatie en de ander juist wel. Zolang jij en je partner zich er fijn bij voelen en bescherming gebruiken, is het helemaal niet vies! Het kan zijn dat je tijdens je menstruatie er ook meer zin in hebt en dit is volkomen normaal. Het gaat er vooral om dat je goed waar jij je comfortabel bij voelt. En als je het doet, doe het dan wel veilig ;-).

Bron: Seventeen Beeld: Pinterest