Lifestyle

Wil je weten! Hier worden fietsen het meest gestolen

meeste-fietsen-gestolen

In Nederland is de fiets één van de populairste vervoersmiddelen. Maar dat betekent dat ze ook regelmatig gestolen worden. Maar waar kun je je fiets nou écht niet zonder kettingslot stallen? Dat zochten we uit, want hier worden de meeste fietsen gestolen!

In deze steden worden de meeste fietsen gestolen

Dikke kans dat je wel eens hebt meegemaakt dat je na een lange werkdag naar de fietsenstalling loopt om naar huis te fietsen, wanneer je erachter komt dat je fiets is gestolen. Het is mega vervelend en helaas iets dat vaak voorkomt. In Nederland worden jaarlijks namelijk een half miljoen fietsen gestolen. Ja, het is een enorm probleem! Maar op welke plekken is dit probleem het grootst?

Amsterdam

Het zal je vast niets verbazen dat Amsterdam op de eerste plek staat. Natuurlijk komt dit deels doordat de stad zo groot is, waardoor er ook gewoon heel veel fietsen zijn om te stelen – en er meer mensen zijn die dit doen. Ook Diemen staat hoog in dit rijtje, op de tweede plek namelijk. Op de derde plek staat Utrecht, de vierde plek wordt bezet door Rotterdam en de vijfde plek is Lent.

Populairste plekken voor fietsendiefstal

Maar niet alleen de stad waarin je je fiets parkeert is een belangrijke factor, ook de plek waar je ‘m stalt speelt een grote rol! Eén van de bekendste plekken waar fietsen worden gestolen, is op het treinstation. Dit is natuurlijk een plek waar heel veel mensen komen, maar waar ook veel mensen zijn die vervoer nodig hebben. En dan is een fiets natuurlijk – helaas – ontzettend handig.

Maar verbazingwekkend genoeg staat het treinstation niet op nummer één waar de meeste fietsen gestolen worden. Dit is namelijk een winkelgebied! Je gaat even snel de supermarkt in voor een paar boodschappen, maar vergeet hem op slot te zetten of je wil de moeite om je kettingslot te pakken voor die paar minuten niet doen. Dan is het natuurlijk heel makkelijk om hem mee te nemen. Daarnaast is een bewaakte fietsenstalling een populaire plek, maar ook uit de voortuin worden regelmatig fietsen gestolen. Zet ‘m dus altijd binnen!

Welk merk wordt het vaakst gestolen?

Ook het merk van je fiets kan een rol spelen bij diefstal, vooral als je fiets doorverkocht wordt. Het merk dat het vaakst gestolen wordt, is Urban Arrow. Dit zijn bakfietsen die vooral in grote steden gebruikt worden. Mensen hebben vaak niet de gelegenheid om deze veilig in een schuurtje te zetten, waardoor ze makkelijk mee te nemen zijn. Daarnaast zijn ze aardig wat geld waard, wat natuurlijk aantrekkelijk is voor een fietsendief. Ook de merken Gazelle en Cortina zijn populaire keuzes voor de fietsendieven.

Lees ook
Vrienden bedenken geniale truc waardoor je fiets nooit meer wordt gestolen

Tip van de politie

Niemand wil natuurlijk dat zijn of haar fiets gestolen wordt, daarom geeft de politie een aantal tips om dit te voorkomen. Gebruik altijd een – extra – slot en maak je fiets vast aan een vast voorwerp, zoals een paaltje. Gebruik je een ketting– of kabelslot? Bevestig hem dan hoog van de grond, zo is het moeilijker om een betonschaar te gebruiken om ‘m door te zagen. Gebruik je een beugelslot? Hang deze dan juist zo laag mogelijk op en vul de ruimte tussen de beugels. Zo verklein je de kans dat ‘ie gestolen wordt.

Beeld: Pinterest