Health

Dit zijn de 5 meest gemaakte fouten bij het hardlopen

fouten-hardlopen

Ben jij door TikTok ook helemaal gemotiveerd geraakt om de hardloopschoenen weer uit de kast te halen? Lekker bezig! Helaas is hardlopen nog lang niet zo makkelijk als het lijkt. Dit zijn de meest gemaakte fouten bij het hardlopen.

Meest gemaakte fouten bij het hardlopen

Hardlopen is voor veel mensen een manier om hun hoofd leeg te maken. Even lekker rennen terwijl je geniet van je omgeving: heerlijk. Het is dan ook niet voor niks dat onze hele TikTok feed gevuld is met video’s over mensen die beginnen met hardlopen. Ben jij ook van plan om hiermee te beginnen? Dan moet je wel even opletten dat je deze meest gemaakte fouten bij het hardlopen voorkomt. Je wilt natuurlijk geen blessures oplopen.

1. Niet genoeg eten voor het hardlopen

Deze regel geldt eigenlijk bij iedere sport. Je lichaam heeft brandstof nodig om op gang te komen en je work-out vol te houden. En waar haalt je lichaam deze brandstof vandaan? Juist, uit eten. Om je energiek te voelen is het daarom heel belangrijk dat je genoeg eet voor het lopen. Natuurlijk is het ook niet fijn om op een overvolle maag te gaan sporten, dus eet ook niet te veel. Probeer een halfuur tot een uur voordat je weggaat even iets te eten. Het liefst iets met koolhydraten, omdat je lichaam hier veel energie uit kan halen.

2. Geen warming-up doen

Ook deze regel geldt weer voor iedere sport. Zie het als een spaghettisliert: als je hem niet hebt gekookt, breekt de sliert doormidden zodra je hem probeert te buigen. Maar wanneer je hem een tijdje in kokend water hebt gelegd, is die soepel en buigbaar. Zo werkt het eigenlijk ook met je spieren. Wanneer je je warming-up overslaat, vergroot je het risico op blessures en overbelasting. En niks is zo demotiverend als een blessure wanneer je nog maar net begonnen bent met sporten.

3. Verkeerde houding

Een goede houding is natuurlijk altijd belangrijk, dus ook bij het hardlopen. Zorg dat je rechtop loopt en niet te grote stappen neemt. Bij hardlopen is het namelijk de bedoeling dat je kleine stappen neemt. Ga voor zo’n 150 stappen per minuut. Dit zal in het begin heel gek voelen, maar je zal merken dat je het op deze manier langer volhoudt!

4. Je negeert je eigen grenzen

Natuurlijk is het goed om jezelf te pushen. Vaak kun je namelijk meer dan je had verwacht. Maar er zit verschil tussen je grenzen pushen en er overheen gaan. Wanneer je jezelf te ver pusht en niet naar je lichaam luistert is de kans op blessures heel groot. Dit geldt voor doorgaan wanneer je eigenlijk niet meer kan, maar ook voor pijn negeren. Bij hardlopen geldt altijd: pijn is stoppen. Je lichaam geeft aan dat er iets mis is. Daarnaast moet je hardlopen nu eenmaal langzaam opbouwen. Probeer tijdens het rennen één tempo dat je goed vol kan houden te blijven volgen. Je kan heel makkelijk checken welk tempo dit voor jou is: kan je niet meer praten tijdens het rennen? Dan ga je te hard.

5. Je neemt geen rustdagen

We snappen heel goed dat je het liefst iedere dag de hardloopschoenen aantrekt. Een streak opbouwen is namelijk een hele goeie motivatie om het hardlopen vol te houden. Toch is het bij hardlopen niet bepaald verstandig om je rustdagen over te slaan. Het is namelijk heel belangrijk om je lichaam te laten uitrusten en herstellen tussen je sportdagen in. Wanneer je de rustdagen overslaat, geef je je lichaam dus eigenlijk niet die kans. Hiermee vergroot je de kans op blessures en put je jezelf heel erg uit. Neem dus altijd je rust na het lopen! Wil je toch gemotiveerd blijven? Maak dan op je rustdagen een wandeling, om de beweging er alsnog in te houden. Dit is natuurlijk nooit een slecht idee.

Beeld: hardlopenmetnoor