Health

Kun je beter maandverband of tampons gebruiken?

maandverband-of-tampons

De keuze om tampons of maandverband te gebruiken verschilt per persoon. Er zijn ook zeker nog andere opties, maar welke manier is nou het beste om te gebruiken tijdens je menstruatie?

Wij ladies hebben meerdere keuzes als het gaat om onze menstruatie, maar kun je nou het beste maandverband of tampons gebruiken? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Maandverband

Maandverband is gemaakt van absorberend materiaal en je kunt ze direct in je onderbroek plakken. Je hebt maandverband in veel verschillende vormen en maten. Je kunt helemaal zelf bepalen welke je fijn vindt en wat voor jou het beste werkt. Dit is afhankelijk van hoe vaak je ongesteld bent en hoe vaak je ze wil vervangen.

Voordelen van maandverband: 

 • Is makkelijk te gebruiken. Je hoeft het alleen maar in je ondergoed te plakken.
 • Bij maandverband weet je ook direct wanneer je hem moet verschonen. Zodra je naar de wc toe gaat en je merkt dat die aardig gevuld is met bloed kun je gemakkelijk een nieuwe in je onderbroek doen.
 • Je hebt door het gebruik van maandverband ook geen risico op TSS, toxische shocksyndroom. Hoewel het krijgen van TSS van een tampon ook zeer zeldzaam is. Daalt je risiconiveau nog meer bij het gebruik van een maandverband.

Nadelen van maandverband:

 • Ben je op vakantie of schijnt het zonnetje lekker, maar ben je ongesteld? Dan kun je helaas niet zwemmen met een maandverbandje in. Dit kan wel met een tampon en je hebt hierbij ook geen risico op doorlekken. Je maandverband zal loslaten zodra je het water induikt en dit wil je absoluut voorkomen.
 • Het kan zijn dat je je maandverband kan zien. Dit hangt echter wel af van wat voor soort kleding je draagt en de grootte van je maandverband.
 • Veel mensen vinden maandverband niet het beste om te gebruiken als je ongesteld bent. Je kunt het gevoel hebben dat je een luier draagt en dit kan je op een gegeven moment erg gaan irriteren.

Lees ook: 
Déze 7 fabels over menstruatie zijn absoluut niet waar

Tampons

Het kan in het begin spannend zijn om een tampon te gebruiken, maar zodra je eraan gewend bent, is het eigenlijk heel gewoon. Zodra je een tampon hebt in gedaan ben je ready to go en hoef je er een paar uur niet meer naar om te kijken. Of je nu lekker aan het zwemmen bent, in de sportschool staat of aan het werk bent je zult er geen last van hebben.

Voordelen van tampons: 

 • Tampons zijn gemakkelijker om mee te nemen. Ze zijn vrij klein en je kunt ze in je zak of tas stoppen, dan hoef je je nooit zorgen te maken dat je er geen hebt.
 • Ze zijn fijner om te gebruiken als je gaat zwemmen of sporten. Je kunt namelijk echt niet gaan zwemmen met maandverband in, maar als je gebruik maakt van een tampon, houdt niets je meer tegen. Ook tijdens het sporten kan een tampon comfortabeler zitten dan maandverband. Je voelt hem dan ook niet zitten en dit heb je wel sneller bij maandverband.
 • Tampons vallen niet op, het enige waar je je druk om hoeft te maken is het draadje dat aan de tampon vast zit, maar die kun je gemakkelijk wegwerken.

Nadelen van tampons: 

 • Tampons zijn wel een stuk lastiger in te brengen dan maandverband. In het begin is het even onderzoeken hoe het werkt en hoe je ze gemakkelijk in kunt brengen, maar uiteindelijk wordt het een gewoonte.
 • In het begin kun je de tampon nog wel eens voelen. Het kan raar aanvoelen met lopen omdat er iets in je zit. Maar je zult eraan gewend raken.
 • Bij tampons bestaat er een kans op TSS. Dat is een vrij zeldzame, potentieel levensbedreigende bacteriële infectie die kan optreden als je een tampon laat zitten en er bacteriën op gaan groeien. Zorg ervoor dat je gewoon goed de tampondoos leest over hoe lang je je tampon mag laten zitten, en zorg ervoor dat je je tampon regelmatig vervangt.

Beeld: pinterest