Health

Fitgirls opgelet: lopen is beter dan sporten in de sportschool

sport foto's

Fit worden en je gezondheid verbeteren lijkt makkelijker gezegd dan gedaan, nietwaar? Niet iedereen heeft van nature een passie voor sporten of gezond eten. Het vergt veel doorzettingsvermogen en motivatie om jezelf naar de sportschool te slepen en de gewichten op te tillen zoals je had beloofd. Soms kan een ontspannen wandeling aantrekkelijker lijken dan urenlang zweten in de sportschool. Misschien is het tijd om je sportschoolabonnement op te zeggen, want het blijkt dat wandelen beter kan zijn dan trainen in de sportschool.

Een belangrijk onderdeel

Sporten is een belangrijk onderdeel van elke reis naar gewichtsverlies, maar het helpt ook om je risico op ernstige ziekten zoals hartziekte, beroerte en diabetes type 2 te verminderen. Maar het plannen van tijd voor de sportschool is niet altijd gemakkelijk. Je hebt een lange dag gehad en je bent supermoe, niks lekkerder is dan om bij thuis komen op de bank te hangen voor de rest van de avond. Om dan nog naar de sportschool te gaan doen we liever een andere keer.

De meesten van ons weten hoe goed sporten is voor onze fysieke en mentale gezondheid. Maar tussen het werken, het bereiden van het avondeten en de plannen met je besties of je lover, kan het moeilijk zijn om een uur in te plannen om naar de sportschool te gaan. Om gewicht te verliezen, moet je meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt, ook wel bekend als een calorietekort. Regelmatig sporten kan ons metabolisme versnellen, wat je kan helpen om sneller af te vallen.

Lopen is beter dan de sportschool

Maar het blijkt dat je niet veel geld hoeft uit te geven aan een maandelijks sportschoolabonnement om voldoende lichaamsbeweging te krijgen. In feite heeft een professor uitgelegd dat wandelen eigenlijk je metabolisme meer kan versnellen dan naar de sportschool gaan. Shane O’Mara, hoogleraar hersenonderzoek aan Trinity College Dublin, legde in de Don’t Tell Me the Score podcast uit waarom mensen meer zouden moeten wandelen, terug in 2020. Professor O’Mara legde uit hoe regelmatig bezig zijn met lichte activiteiten gedurende de dag beter is voor je metabolisme dan kleine bursts van intense, maar onregelmatige activiteit.

Metabolisme

Metabolisme is het chemische proces dat in je lichaam plaatsvindt om je in leven te houden en je organen normaal te laten functioneren. Dit proces vereist energie, en hoe hoger je metabolisme, hoe meer calorieën er worden verbrand om je in leven te houden. Hij legde uit hoe mensen de voordelen van een uur naar de sportschool gaan overschatten, wanneer ze de rest van de dag inactief zijn geweest. Dit soort gedrag kan leiden tot “oefening geïnduceerde inactiviteit”, volgens de professor.

Hij voegde eraan toe: “Eigenlijk zegt je lichaam dat je hebt gejaagd, je hebt de gnoe, je hebt hem gedood, je zit, je kunt eten. En je metabolische snelheid daalt eigenlijk.” De professor gelooft echter dat we gebouwd zijn voor “regelmatige ritmische beweging”, in plaats van onregelmatige uitbarstingen van activiteit. Dus de hele dag zitten, dan een intense sportschoolsessie doen, en dan weer gaan zitten, past “niet bij hoe we geëvolueerd zijn als mensen”.

Afvallen

Als de gym toch jou place to be is er natuurlijk ook een loopband in de sportschool waar je gebruik van kan maken. Zo kan je er toch heen én aan je stappen komen. Onthoud dat afvallen een persoonlijk proces is en dat wat voor de een werkt niet per se voor de ander zal werken. Als je wilt afvallen zijn 3 dingen heel belangrijk: Sport, genoeg slaap en eten in een calorietekort. Als je je daar aan houdt, komt het helemaal goed girl!

Beeld: Pinterest