Health

Hou je je plas altijd te lang op? Deze effecten heeft dat op je lichaam

plas-lichaam

Veel mensen vinden plassen een vervelende taak en houden het dan vaak ook te lang op. Uit onderzoek is gebleken dat té lang je plas ophouden slecht kan zijn voor je. Dit gebeurt er met je lichaam als je te lang je plas ophoudt.

Plas ophouden

We hebben allemaal weleens geen zin om te gaan plassen en daarom houden we het dan liever even op. Dat is helemaal niet erg en kan weleens gebeuren, maar het is wel belangrijk dat je dit niet te vaak goed. Volgens uroloog Laetitia de Kort is je plas ophouden zeker niet zonder risico!

De blaas bestaat uit een elastisch weefsel en dit kan dus uitrekken. Als het weefsel te lang of te vaak op spanning staat, gaat simpelweg de rek eruit. “Eén keer lang de plas ophouden is niet gevaarlijk. Maar als je dit vaak doet, kan de blaas uitrekken en daardoor zijn knijpkracht verliezen”, legt uroloog De Kort uit. Hierdoor kan je minder goed ‘uit plassen’ en kan er urine overblijven in je blaas. Dit vergroot de kans op infecties.

Volgens Laetitia kan een uitgerekte blaas in het ergste geval zelfs nierschade veroorzaken. Volgens een andere uroloog, Olaf Vrooman, moet je nooit je plas langer dan vier uur ophouden.

Lees ook:
Dit zijn de voordelen van citroenwater drinken

Oók niet té vaak plassen

We maken nog eventjes iets ingewikkelder voor je. Het is dus óók niet goed voor je lichaam als je te vaak gaat plassen. Wanneer je direct bij elke kleine blaasprikkel al naar het toilet gaat, went jouw blaas hieraan. Dit kan weer zorgen voor een overactieve of geïrriteerde blaas. Hierdoor wordt het op den duur lastig om je plas op te houden. Behalve een orgaan is het weefsel in je blaas ook een spier. Spieren kun je trainen! Door bewust te zijn van je plas-beurten op een dag, hoef je nooit meer lang je plas op te houden én hoef je ook niet om de haverklap naar de wc te rennen. Succes met de training! 😉

Beeld: pinterest